Connect with us

Jajce

Penzioneri držite se hrabro! Prošli smo i mnogo gore. Pobijedićemo i koronu

Avatar

Published

on

U ovoj godini svjedočili smo brojnim promjenama u načinu i stilu života, koji su nas sve naučili da se postepeno navikavamo na „novu normalnost“ koju sada živimo.

Mnogobrojne restriktivne mjere i preporuke dovele su mnoge od nas u stanje neizvjesnosti, preispitivanja, ali nažalost i klonulosti duhom. No, oni koji su uspješno sačuvali zdrav razum, vedar duh i optimizam jesu penzioneri u našem gradu, Jajcu.

Udruženje- udruga penzionera umirovljenika općine Jajce, najbrojnije je udruženje na području naše općine. A nisu prestali ni sa prijemom novih članova uprkos pandemiji, jer tamo gdje optimizam vlada, traži se i mjesto više, uprkos prilagođenom i izmijenjenom načinu rada. Kako djeluju i rade, ali se i druže penzioneri našeg grada, u razgovoru za Jajce online ispričala je predsjednica Udruženja, Hedviga Kajić.

„Neke od naših aktivnosti trenutno su u fazi mirovanja, jer smo primorani da tako postupamo u skladu s naredbama Kriznog Štaba. Stoga fitness, hor, ali i putovanja čekaju neka bolja vremena.“

Ipak, uprkos tome, pronašli su načina da svoju svakodnevicu učine zanimljivom i održe optimizam i veseo duh svoje zajednice koja sada broji čak oko 2300 članova.

„Nismo dali nikome da klone duhom. Ako bismo čuli da je neko od članova neraspoložen ili da prolaze kroz težak period te se ne uspjeva najbolje nositi sa ovom situacijom, zvali smo telefonom. Išli u šetnje u manjim grupama, pričali šale i oraspoložili svakoga. Ne smijemo klonuti duhom, to je prvi preduslov borbe protiv korone“, ističe Hedviga.

Dodaje kako su pratili stanje bolesnih, kao i zaraženih korona virusom, ali su ostali mentalno jaki, jer kako navodi, sjećaju se oni i gorih vremena.

„Prošli smo rat. Toga se ne želim ni prisjećati, ali možemo i ovo pregurati, jer prošli smo i gore. Pomoć uvijek stiže u vidu međusobne podrške kad je najteže i nadamo se da ćemo i ovu godinu ispratiti tradicionalno na naš način, makar u manjim grupama.“

Posebnu zahvalnost duguje sekretarki Medihi Kršlak, sa kojom je, kako navodi prošla ovaj period prilagodbe novom načinu života i djelovanja Udruženja.

„Nismo mirovali u pravom smislu te riječi. Mijenjali smo stolariju, uspjeli obezbijediti drva penzionerima na vrijeme. Nastavili sa prilagođenim aktivnostima. Pa čak se i šah i dalje igra, ali na većoj distanci“, kroz smijeh dodaje Hedviga.

Osim toga, od prošle godine oformljena je i biblioteka Udruženja, koja se uvijek može dopuniti nekim dobrim štivom kao donacijom.

„Svi imaju neke knjige u podrumu ili one koje ne čitaju. Pozivam ih da ih doniraju Udruženju, jer ovdje imamo velike ljubitelje književnosti“, ističe predsjednica.

Povodom Dana penzionera koji se u FBiH obilježava 25.oktobra iskoristila je priliku i da svim penzionerima poželi dobro zdravlje, veće penzije, ali i hrabrost i vedar duh.

Svoju zahvalnost ovim putem uputila je i volonterima koji su pomagali u periodu kada stariji od 65 godina nisu imali mogućnost kretanja. Kao i svim članovima Udruženja mlađim od 65, koji su također bili na raspolaganju.

 

 

(Jaje Online/S.Velaga/Foto: Tvrtko Zrile)

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement