Connect with us

BiH

Penzioneri: Ne mogu nas zavarati redovnim isplatama

Jajce Online

Published

onIsplata majskih penzija u Federaciji BiH počela je jučer, a zahvaljujući dobrom priljevu novca, očekuje se da sve budu isplaćene u roku od tri dana.
Kazao je to portparol Federalnog zavoda PIO Tomislav Kvesić, navodeći da Zavod od početka godine bilježi povećanje naplate doprinosa, što je, uz kredite i sredstva „BH Pošte“, znatno poboljšalo likvidnost Zavoda.
Naplata prihoda
– Za razliku od niza dosadašnjih godina, u prvom tromjesečju 2017. imali smo zadovoljavajuću naplatu, jer su prihodi nešto viši od rashoda. Ranije je početkom godine stvaran znatan deficit – kazao je Kvesić.
Kvesić: Isplata će trajati tri dana 
Podjelom novca na vrijeme zadovoljni su i penzioneri, koji su jučer okupirali pošte i banke. No, mnogi su, s druge strane, ogorčeni što povećenja nema ni na vidiku, jer je Dom naroda Federalnog parlamenta oborio novi zakon o PIO. A upravo je on otvarao mogućnost za rast penzija u narednom periodu.
Stoga penzioneri iz svih gradova s kojima smo razgovarali najavljuju izlazak na ulicu. S njima se slažu i predstavnici njihovih kantonalnih udruženja, odakle navode da su protesti neminovni, ali da ih neće organizirati tokom ramazana, nego odmah poslije.
Bekan: Jedna nam je penzija pojedena 
– Nastavkom primjene sadašnjeg zakona prijeti opasnost da dođe do smanjenja penzija, a jedna je već pojedena. Zavod PIO u gubitku je od 180 miliona maraka, a za isplatu jedne penzije potrebno je 166 miliona maraka. Ako zakon ne bude usvojen, izaći ćemo sigurno na proteste i tražiti povećanje penzija za deset posto. Od toga ni za živu glavu nećemo odustati. Sada se isplate odnekud namiruju, ali ko zna šta može biti sutra. Zato se bojimo da će zbog velikog minusa u kasi biti neizbježno smanjenja penzija. Zato tražimo usvajanje novog zakona, jer on puni budžet – ističe Suljo Bekan, predsjednik goraždanskih penzionera.
S njim se slaže i Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, gdje su zauzeli stav da se mora ići u proteste.
Mizerna primanja
– Mi smo Vladi dali rok 1. jula da ispuni naš zahtjev. Čisto sumnjam da će oni to usvojiti, a Savez udruženja penzionera ZDK i ranije je zauzeo stav da proteste treba organizirati – kaže on.
Trakić: Moramo podići glas
Komentirajući visinu penzija, Trakić smatra da su one mizerne i da penzioneri s minimalnim penzijama ne mogu živjeti.
– Svi koji primaju 326 KM otišli su s radnih mjesta jer nisu bili sposobni za rad i sad kupuju lijekove – kaže on.
Kada se radi o isplati penzija, Trakić smatra da je to što su isplate donekle redovne jedino što je Vlada uradila za ovu populaciju.
Jokić: Izrevoltirani smo odnosom vlasti
Gabrijel Jokić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera Tuzle, smatra da će do protesta doći u skorije vrijeme. Kako kaže, penzioneri su izrevoltirani odnosom vlasti prema njima.

– Nismo mi za proteste, ali nas Federalna vlada i političke elite tjeraju na to. Moraju znati da će, ako mi izađemo na ulice, to biti ogromni protesti. Pridružit će nam se i nezaposleni, studenti… Ipak, još ćemo da vidimo, da se pokušamo dogovoriti. Ako nam ne daju ono što smo zaslužili, protesti su neizbježni – kaže Jokić.
 
 
(avaz)


The post Penzioneri: Ne mogu nas zavarati redovnim isplatama appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.