Connect with us

Jajce

Pet godina od smrti dr. Enesa Milaka

Avatar

Published

on

Na današnji dan prije pet godina, istaknuti jajački intelektualac dr. Enes Milak izgubio je svoju bitku sa životom (10. juna 2014. godine) u Općoj bolnici u Jajcu.

Teško će se, ovaj drevni grad kraljeva, kraljica, papinskih legata, sultana i maršala, pjesnika, slikara i putopisaca, ikad odužiti ovom skromnom, velikom čovjeku koji je i dušom i tijelom izgarao za njegovo bolje sutra.

Ovaj grad danas, da nije bilo Enesa i njegova požrtvovnog rada, izgledao znatno drukčije. Dr.Enes Milak je bio uključen u razne projekte, obnove i konzervacije jajačkog spomeničkog blaga u razdoblju dugom gotovo dvije decenije, u koje je bilo ugrađeno jedno veliko srce.

Enes Milak rođen je 5. juna 1947. godine u Livnu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Jajcu. Studirao je historiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao.

Radio je u Institutu za savremenu historiju i u Savezu logoraša BiH. Od 2000. do 2007. godine radio je u Društvu za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti u Jajcu. Bio je jedan od osnivača Jajačkog akademskog kluba (JAK) koji je osnovan u novembru 2006 godine.

Od 2007. obavljao je dužnost direktora JU “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a”.
Milak je bio predsjednik Odbora za obnovu postavke i zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a i ima najveće zasluge za uspješan rad ove ustanove.

Uvijek ćemo se rado sjećati ovog istinskog jajačkog intelektualca koji je volio ljude i grad Jajce, a mi smo voljeli njega. Iza sebe je ostavio upečatljiv trag koji će nam svima biti svjetionik na našem putu.

 

 

(Jajce Online/Foto: Tvrtko Zrile)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement