2.1 C
Jajce
Nedjelja, 24 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Pet godina otkako su su ugašeni životi Selme Agić i Edite Malkoč

Prošlo je tačno pet godina kako je na pješačkom prelazu u centru Sarajeva nasilno ugašen život dvije studentice – Selme Agić i Edite Malkoč.

Selma je imala 21, a Edita 20 godina kada ih je automobilom udario Sanjin Sefić, ostavio ih da leže na cesti i pobjegao. Porodice i prijatelji danas će položiti cvijeće kod Dilozofskog fakulteta u Sarajevu i prisjetiti se osoba za koje su svi imali samo riječi hvale.

Na današnji dan 2016. godine Edita i Selma, najbolje prijateljice i uzorne studentice, su držeći se ispod ruku, pod kiošobranom, prelazile ulice na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja u večernjim satima. Sanjin Sefić ih je krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo udario i pobjegao.

Porodice Agić iz Bugojna i Malkoč iz Bosanske Krupe zavio je u crno. Selma je preminula odmah, Edita na KUM-u Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sefić je pobjegao u Srbiju gdje je uhapšen dva dana nakon nesreće. BiH je isporučen nakon dva mjeseca. Mukotrpno sudjenje trajalo je četiri godine. Ročišta su odgadjana nekoliko puta, ali je na kraju pravosnažno osudjen na 17 i po godina zatvora.

Njegovo hapšenje ispraćeno je nizom protesta i zahtjevima gradjana za oštrijim zakonima o saobraćaju s porukom da ovo nije bila nesreća beć ubistvo.

Okupljanje je zakazano danas kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu s početkom u 12 sati.

 

 

(N1)

The post Pet godina otkako su su ugašeni životi Selme Agić i Edite Malkoč appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Cijene nafte padaju sedam mjeseci, a u BiH još nema sniženja

Jajce Online

HDZ BiH uputio inicijativu o konstitutivnosti Srba u HNK

Jajce Online

Sportski direktor Rome mogao bi dobiti žestoku kaznu zbog izjave u vez…

Jajce Online