2.1 C
Jajce
Nedjelja, 24 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

PIC: Prekinuti s prijetnjama otcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) još jednom potvrđuju da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcionišu na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali. Bez zalaganja i saradnje nema prijeko potrebnih reformi – posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a (Ruska Federacija se ne slaže sa tekstom ove izjave) očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama, te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići”, navodi se u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije, tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uslova, što zahtijeva znatan angažman svih strana, navodi se u izjavi ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC).

(NovaSloboda.ba)

Agencije

The post PIC: Prekinuti s prijetnjama otcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Egipatska aktivistkinja osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog širenja lažnih vijesti

Jajce Online

Özer o Premijer ligi: Igrači moraju promijeniti razmišljanje i ponašan…

Jajce Online

Referendum u nemogućim okolnostima: BiH je izabrala nezavisnost, a glasala protiv podaništva Beogradu

Jajce Online