Connect with us

BiH

Pilav: Nakon kontakta sa zaraženima iz SIPA-e trenutno je 14 osoba u samoizolaciji

Avatar

Published

on

Pilav: Nakon kontakta sa zaraženima iz SIPA-e trenutno je 14 osoba u samoizolaciji

Na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba KS, epidemiologinja Aida Pilav je istakla da se trenutno 14 osoba nalazi u samoizolaciji nakon što su imale kontakte s dvije osobe koje su zaražene koronavirusom i zaposlene u SIPA-i.

Na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba KS, epidemiologinja Aida Pilav je istakla da se trenutno 14 osoba nalazi u samoizolaciji nakon što su imale kontakte s dvije osobe koje su zaražene koronavirusom i zaposlene u SIPA-i.

Pilav je na početku naglasila da govori o dvije osobe koje pripadaju Kantonu Sarajevo tako da su i rješenja o samoizolaciji izdate za osobe na ovom području.

“Riječ je o dva pozitivna slučaja kod pripadnika SIPA-e, a koja žive na području KS. Prvi je potvrđen 14.04. laboratorijski i s tim indeksom je povezano i do sada je napravljeno 12 samoizolacija i riječ je o osobama koje su se javile svojim timovima porodične medicine. Za drugog potvrđenog pripadnika SIPA-e koji je bio 17.04., obrada je u toku i do sada su napravljene dvije samoizolacije. Rade se sve epidemiološke mjere i izdaju se ne samo nalozi o samoizolaciji nego i sve potrebne informacije vezane za njihovo daljnje zbrinjavanje i nadzor zdravstvenog stanja”, pojasnila je Pilav.

Pilav se osvrnula i na putnike iz Švedske koji se nalaze u karantinu u Studentskom domu Bjelave te je razjasnila česta pitanja o izdavanju rješenja o izolaciji.

“Federalni ministar zdravstva izdaje grupna rješenja i s obzirom na to da je riječ o karantinu kao posebnoj mjeri zaštite stanovništva od zaraznih bolesti na njima se nalaze sva imena osoba i posebna rješenja o izolaciji se ne izdaju svakome ponaosob, već je ono grupno i sasvim je dovoljno. Samo ga je potrebno umnožiti i dostaviti svim tim osobama”, istakla je Pilav.

Pojasnila je i to da su od Svjetske zdravstvene organizacije tražili potvrdu koliko se vremenski te osobe mogu zadržati u karantinu.

“S obzirom na to da je riječ o jednoj novoj situaciji za našu zemlju gdje se izdaje karantin kako bi se sačuvalo zdravlje mi smo zatražili od Svjetske zdravstvene organizacije potvrdu da li se u slučaju COVID-a 19 kao akutne respiratorne infekcije može ići na skraćenje karantina da bude skraćeno na 14, a ne na 28 dana. Mi smo tu potvrdu dobili s tim što je preporuka da se pravi ulazno testiranje i da se 14 dana nakon što nije došlo do razvoja simptoma radi drugo testiranje”, naglasila je.

Podsjetila je da postoji mnogo pitanja vezanih za stomatološke usluge te je ponovila da se sve akutne stomatološke usluge obavljaju u Domovima zdravlja KS te da je tako Federalni štab odlučio.

“Privatne stomatološke ordinacije ne rade kako bismo zaštitili radnike, ali i građane od zaraze i postoje instrukcije prema pacijentima na koji način se to obavlja. Pozivam građane da budu solidarni u ovoj situaciji u kakvoj jesmo i pozivamo ih da sve ono što se može napraviti u svakom slučaju to i naprave ne samo za stomatološke nego sve druge usluge. Redovne usluge se pružaju i prati se zdravstveno stanje stanovništva vrlo pomno i odvojeno od koronavirusa”, kazala je Pilav.

Na kraju je Pilav navela i statističke podatke kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u KS.

“Jučer je testirano 186 osoba na koronavirus, i jučer su bila četiri pozitivna slučaja na koronavirus, dok je 18 njih hospitalizoavano, a dvoje na respiratoru. Trenutno je u kućnim izolacijama 60 osoba, a od 30.01 do 16.04. u KS je testirano ukupno 1.878 osoba, 99 pozitivnih od čeha je sedam retestirano. Retestiranje se vrši kod osoba koje su u fazi oporavka, a potpuno izliječenih je deset, dok je preminulo nažalost četvero ljud”, zaključila je Pilav.

Klix.ba

Objava Pilav: Nakon kontakta sa zaraženima iz SIPA-e trenutno je 14 osoba u samoizolaciji pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement