Connect with us

Jajce Online

Pjesme jajačkog pjesnika Milorada Cumbe ugledale svjetlost dana

Avatar

Published

on

U prelijepom ambijentu Pašagine avlije nadomak katakombi i medvjed kule sinoć se održala posthumno promocija knjige “Vodenice svjetlosti”, autora Milorada Cumbe.

Promotori knjige bili su članovi Književnog kluba “Zraci” Jajce, kojeg je osnovao Hadžo Klipo koji je bio ujedno i prvi predsjednik. Također, Klipo je bio i profesor u školi koju je Milorad Cumbo pohađao.

O knjizi su govorili još Džemal Sefer, Zijad Plivac, Ranko Preradović, prof. Braco Kovačević, Pašaga Hodžić, Hadžo Klipo, Hidajet Zjajo, te najmlađe prijeratne članice kluba Milka Đukić-Milovac i Vujka Kvrgić.

Jajački pjesnik Džemal Sefer je istakao da je odabir ambijenta nije slučajan jer se u Pašaginoj avliji pjevala poezija i pjeva revolucija, a dolazila su najveća pjesnička imena s prostora bivše Jugoslavije.

-Zajedno sa porodicom mi smo odlučili da promovišemo posthumno ovu zbirku. Pjesnik je samo privremeno mrtav, ovim skupom i promocijom mi ga faktički oživljavamo. On je nas samo prividno napustio, on živi i dalje kroz svoja djela. S ovom promocijom mi smo ga vratili među nas – istakao je Sefer.

Zijad Plivac je istakao da je Cumbo ostavio dubok trag koja će otići dalje u svijet, a njegova najpoznatija pjesma “Oproštaj” na neki način je postala i himna grada Jajca.

-U životu svako od nas ima od koga uči i više tih kategorija postoji. Od oca, majke, učitelja, profesora, a Milorad Cumbo bio je jedan od tih učitelja. Ovom projektu i samoj realizaciji pristupio sam svim srcem. Ljudi i vrijednosti su nezaboravni i neprolazne stvari. On je ostavio ovom Jajcu dubok trag, ostat će zauvijek poznat – rekao je Plivac.

Promociju knjige uveličao i  prof. Braco Kovačević koji je ukazao na problem bh. inteligencije da je to ontološki problem, a ne antropološki što dovodi do ovakvih tragičnih događaja u kojima se neko strašno bogati dok drugi naglo siromaše.

-Ovu zbirku sam gledao tehnički jer sam čovjek koji pripada sociologiji. Nisam književnik ne mogu govoriti lijepo metaforički kao sto pjesnici govore, već mogu jezikom sociologije. Kad posmatramo književnost, knjige imaju svoju veliku vrijednost asocijativne svijesti, a kad sam čitao Cubine pjesme javljala su mi se razani osjećanja pa čak ima i onog stresnog – kazao je prof. Braco Kovačević.

Prisutnima se obratio i pjesnik Ranko Preradović koji je u svojoj arhivi sasvim slučajno pronašao pjesme Nenada Cume i Šemsudina Hatibovića. Preradović je izrazio želju da ovo bude nastavak njihovih književnih druženja i stvaranja poezije.

-Zahvaljujući njegovom sinu Nenadu, bez lažne skromnosti meni, Džemalu Seferu i Zijadu Plivcu uz pomoć i književne zajednice Vaso Pelagić iz Banja Luke te Književnog kluba “Zraci” koji nikad nije prestao da radi, ova zbirka je ugledala svjetlo dana – naveo je Preradović.

Članovi jajačkog Književnog kluba “Zraci” se nadaju da će probuditi želja kod članova njegove porodice i da će uskoro i pjesme Šemsudina Hatibovića ugledati svjetlo dana.

O jajačkom pjesniku i boemu

Milorad Cumbo rođen je 20. decembra 1953. godine u Ključu. Od 1995. godine živio je u Jajcu, gdje završio osnovnu školu ,a nakon toga i srednju trgovačku u Banja Luci. Umro je nesretnima slučajem  16. juna 1992. godine, a sahranjen je na groblju Sveti Pantelija u Banja Luci.

Bio je jedan osnivača Književnog kluba “Zraci”, gdje je dao ogroman doprinos u afirmaciji poezije. Svoje pjesme je objavljivao u mnogim književnim glasilima i učestvovao je na brojnim poetskim manifestacijama.

Zastupljen je u zajedničkoj zbirci pjesama čiji su autori jajačkog kluba, pod nazivom “Rijeka pamtivijeka” koja je objavljena 1980. godine kao i zborniku “Izvorišta” iz 1983. godine.

Više puta je nagrađivan, a dobitnik je nagrade Republičkog odbora SUBNOR-a BiH za poeziju na temu o NOB-u.

 

 

(Jajce Online)

 

Objava Pjesme jajačkog pjesnika Milorada Cumbe ugledale svjetlost dana pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement