Connect with us

BiH

Plaće padaju, cijene skaču

Jajce Online

Published

onU svibnju su “skakale” cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, odjeće i obuće te stanovanja i režijskih izdataka…
Nakon podatka kako su prosječne neto plaće u Bosni i Hercegovini u samo mjesec dana pale za 15 maraka, naše građane “obradovao” je još jedan statistički podatak – cijene su u posljednjem promatranom mjesecu ponovno rasle.
Dakle, uz manje novca u džepovima bh. građana u svibnju su ih dočekale i veće cijene hrane i pića, dakle standard bh. građana će se ovim tempom u 2017. godini dodatno srozati.
-Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 1,0 posto, navodi se iz Agencije za statistiku BiH.
Rast cijena
Gledamo po odjeljcima prema namjeni potrošnje u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima “hrane i bezalkoholnih napitaka” za 0,8 posto, “alkoholnih pića i duhana” za 0,4 posto, “odjeće i obuće” za 2,6 posto, “stanovanja i režijskih izdataka” za 4,4 posto, “namještaja i kućanskih uređaja” za 0,5 posto, “prijevoza” za 0,6 posto te “rekreacije i kulture” i “ostalih dobara i usluga” za 0,5 posto.
Podsjetimo, prema posljednjoj anketi koju je objavila Agencija za statistiku BiH prosječna potrošnja po domaćinstvu u BiH bila je 1.408,04 maraka, a izdaci za hranu, bezalkoholna pića, stanovanje i energente činili su preko 56 posto ukupne potrošnje u našoj zemlji.
Ako govorimo o padu cijena pojedenih proizvoda, u prosjeku je pad razine cijena zabilježen u odjeljcima “zdravstva” za 0,6 posto, “komunikacija” za 0,9 posto te “restorana i hotela” za 0,1 posto.
-Na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast razine cijena od 2,2 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima “hrana i bezalkoholni napici” za 1,5 posto, “alkoholna pića i duhan” za 4,6 posto, “stanovanje i režijski izdaci” za 5,8 posto, “obrazovanje” 0,9 posto, “prijevoz” za 7,9 posto, “komunikacije” za 0,9 posto, “rekreacija i kultura” za 1,2 posto te “restorani i hoteli” za 0,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Siromaštvo
Već ranije smo objavili kako je prosječna neto plaća u našoj zemlji isplaćena u travnju iznosila 839 maraka, te je samo u mjesec dana pala za čak 15 maraka s obzirom kako je u ožujku bila 854 marke.
Prema tome, podaci kako oko 160 tisuća domaćinstava ili oko 490 tisuća stanovnika u BiH živi ispod praga relativnog siromaštva (stopa relativnog siromaštva stanovništva u BiH bila je 16,3 posto) uskoro bi mogli biti i gori.
S obzirom kako je kampanja za izbore koji se održavaju krajem 2018. već počela, kako smo po razini korupcije i organiziranog kriminala samo europsko dno, kako imamo daleko najmanje izravnih inozemnih investicija u regiji nema prevelike nade za neki poseban napredak.
 
 
(drukciji.ba)


The post Plaće padaju, cijene skaču appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement