Connect with us

BiH

Planirate li ići ljekaru? Zdravstveni radnici u Sarajevu od danas su u…

Avatar

Published

on

Planirate li ići ljekaru? Zdravstveni radnici u Sarajevu od danas su u...

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od danas su u generalnom štrajku, koji će trajati do postizanja dogovora, odnosno do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od danas su u generalnom štrajku, koji će trajati do postizanja dogovora, odnosno do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Ljekari i zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama od danas će raditi smanjenimkapacitetom. Ipak, propisano je šta ni u kom slučaju ne smije ispaštati. To se odnosi taksativno na porodičnu medicinu, stomatološku djelatnost, fizijatrijsku, propisivanje lijekova za hronične terapije, vakcinaciju, sistematske preglede vulnerabilnih struktura društva kao što su djeca, predškolski uzrast…

Mehmed Kulić, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja Kantona Sarajevo istakao je da građani nemaju razloga za bojazan kad je riječ o uslugama koje zdravstveni radnici trebaju pružiti, a to se posebno odnosi na urgentna stanja u medicini, bez obzira o kojem urgentnom stanju se radi, da li je to iz internističke, hirurške oblasti, bilo kakvih udesa, infarkta, plućnih, abdominalnih i drugih oboljenja.

Iz Sindikata tvrde kako je zdravstvo u teškoj situaciji, te da je deficit kadrova također veliki problem. Granski kolektivni ugovor koji nije potpisan od 7. februara prošle godine te borba za veći koeficijent, odnosno veće plate ključni je problem. Vlada KS im je nedavno ponudila da potpišu ono što već imaju, ali zdravstveni radnici nisu pristali na povećanje najniže satnice niti izmjene koeficijenata.

Kako je istakao Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo, Vlada nije u prilici da u budžetu za 2020. godinu osigura dodatna sredstva od 31 milion KM na godišnjem nivou za isplatu ličnih primanja zdravstvenih radnika, što je njihov suštinski zahtjev.

Ministrica zdravstva Amela Sofić istakla je da razumiju zahtjeve Sindikata i da im je žao što nisu postigli dogovor, ali da novca za povećanje plata nema.

Klix.ba

Objava Planirate li ići ljekaru? Zdravstveni radnici u Sarajevu od danas su u generalnom štrajku pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement