6.1 C
Jajce
Subota, 16 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Po ženama nazvati 100 ulica u BiH

U 12 gradova u BiH, među kojima su Sarajevo, Tuzla, Banjaluka, Mostar, Zenica, Bihać i drugi centri, samo 2,82 odsto ulica nazvano je po ženama, što je najveći indikator ženske isključenosti iz zajedničkog pamćenja.

Pokazalo je to istraživanje koje su tokom 2020. godine, i pored restrikcija nametnutih pandemijom, provele članice Inicijative Mir sa ženskim licem.

Među gradovima koji su obuhvaćeni istraživanjem ima i onih u kojima nema nijedne ulice imenovane po ženama, do Banjaluke koja ih ima najviše – 43.

Inicijativa Mir sa ženskim licem i Forum civilna mirovna služba pokrenuli su kampanju “100 žena – 100 ulica po ženama”, koju zajednički inicira i vodi 14 organizacija civilnog društva u BiH, aktivnih u odbrani ljudskih prava i radu na unapređenju ravnopravnosti polova i mirovnih procesa.

Kampanja “100 žena – 100 ulica po ženama” je prva masovna inicijativa ove vrste u kojoj aktivistkinje borbe za ženska prava propituju i traže promjene u politikama obilježavanja javnog prostora i imenovanja ulica, kao važnog dijela ukupne kulture sjećanja u BiH.

One napominju da nema suštinske ravnopravnosti bez ravnopravne raspodjele – i sjećanja u javnom prostoru.

– Naš prvi cilj je 100 novih ulica imenovanih po ženama u navedenim i drugim gradovima BiH i ne tražimo nužno ničije “brisanje” nego razumijevanje i djelovanje koje uključuje spoznaju da je javni prostor zajednički, i žena i muškaraca, da želimo da se pamte žene koje su radile za dobrobite svojih zajednica i da ćemo “hodajući ženskim ulicama” osjećati da živimo ravnopravnost polova  i osjećati da možemo  biti zaštićene od ove i drugih oblika diskriminacije – poručile su organizatorke kampanje.

Dio strateškog plana Inicijative Mir sa ženskim licem jeste da se kroz kulturu sjećanja u BiH vrednuje i čuva sjećanje na postignuća, iskustva i doprinos žena kroz istoriju i danas.

 

 

(srpskainfo.com)

 

The post Po ženama nazvati 100 ulica u BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Nogometni savez BiH: Prisjetimo se svih utakmica drugog kola Premijer lige (VIDEO)

Jajce Online

Novi pretresi u Banjaluci i Doboju zbog javnih nabavki tokom pandemije

Jajce Online

Humanitarne pomoći BiH: Mentalitet prosjačenja i odsustvo vanjskopolitičke strategije

Jajce Online