Connect with us

BiH

Počela sjednica Predsjedništva BiH, imenovanje Tegeltije na dnevnom re…

Avatar

Published

on

Počela sjednica Predsjedništva BiH, imenovanje Tegeltije na dnevnom re...

BiH

Sarajevo

Ova sjednica trebala je biti održana prošle sedmice, ali nije bilo konsenzusa između članova

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Imenovanje Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH koja je počela u Sarajevu.

Sazivanje sjednice ponovo je zatražio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon što su stigle potvrde Centralne izborne komisije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije.

Ova sjednica trebala je biti održana prošle sedmice, ali nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države, ali Dodik je sada kazao da su provjere nadležnih institucija nove činjenice koje potvrđuju da Tegeltija ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su potpisali Dodik te lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. augusta u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo ne usvoji i u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uputi Godišnji nacionalni plan (ANP).

I Komšić i Džaferović više puta su istaknuli da nemaju nikakvih zamjerki na imenovanje Tegeltije, ali da neće prihvatiti bilo kojeg od kandidata koji unaprijed najavljuje da neće poštovati odluke i zakone koje su ranije donijele bh. institucije.

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Počela sjednica Predsjedništva BiH, imenovanje Tegeltije na dnevnom redu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement