Connect with us

Jajce Online

Počeli 18. Šopovi dani na Plivi

Avatar

Published

on

U Jajcu, gradu pod velikim slapom, kako ga je nazivao čudesni pjesnik Nikola Šop koji se u njemu rodio prije 115 godina, izložbom slika Željka Lekića pod nazivom „Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine“ ozvaničen je početak ovogodišnjih osamnaestih po redu Šopovih dana na Plivi. U narednih desetak dana brojnim će sadržajima oganizator jajačka podružnica hrvatskog kulturnog društva Napredak, odati počast Šopu.

Slikama na čije je nastajanje značajan utjecaj imala kulturno povijesna baština ove zemlje, kao i stvaralaštvo Nikole Šopa, ali i ostalih književnih velikana ove zemlje, označen je početak desetodnevne manifestacije pod nazivom „Šopovi dani na Plivi“.

„To mi je izuzetno drago i počašćen sam time da se mojom izložbom mogu otvoriti Šopovi dani, jer evo vidite da je Šop jako zastupljen u mome stvaralaštvu“, kaže Željko Lekić, autor izložbe.

„U petak je središnja književna večer gdje će upravo Božica Jelušić imat priliku prikazat se jajačkoj publici“, kaže Franjo Leovac, predsjednik HKD Napredak podružnica Jajce.

Naravno u subotu je tradicionalni susret zavičajnih pjesnika, nakon čega će o Šopu koji je bio svevremen pjesnik, govoriti Ivan Lovrenović. U jajačkim školama oživjet će sjećanje na Šopa, a tu su i brojni drugi kulturni sadržaji u čast pjesnika koji je neizmjerno volio svoj grad i Bosnu i Hercegovinu.

„Nikola Šop je svevremen pjesnik, on je pisao o naočalama svoje bake, školskoj klupi, usnuloj magaradi, koji su sanjali da im dolazi Isus i da ih miluje po ušima i da se oni hvale koga je više povukao za uši“, ističe Tvrtko Zrile, hroničar Jajca.

„Treba ovdje na ovom mjestu u Šopovu Jajcu reći koliko je Šop veliki i treba to svaki dana ponavljati, možda neke tvrde uši to napokon čuju“, ističe književnik Željko Ivanković.

Jer u suprotnom kaže i Šop, ali i ostali bosanskohercegovački književnici, ostat će samo likovi sa novčanica.

 

 

(federalna.ba)

Objava Počeli 18. Šopovi dani na Plivi pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement