Connect with us

BiH

Počelo okupljanje učesnika prve Bh. povorke ponosa, zagrljaji i sretna…

Avatar

Published

on

Počelo okupljanje učesnika prve Bh. povorke ponosa, zagrljaji i sretna...

Od 11 sati iz pravac Kulovićeve ulice u centru Sarajeva počeli su pristizati brojni učesnici današnje Bh. povorke ponosa. Okupljanje će trajati do 12 sati kada je planiran početak mirne šetnje od Vječne vatre do zgrade Parlamenta BiH.

Od 11 sati iz pravac Kulovićeve ulice u centru Sarajeva počeli su pristizati brojni učesnici današnje Bh. povorke ponosa. Okupljanje će trajati do 12 sati kada je planiran početak mirne šetnje od Vječne vatre do zgrade Parlamenta BiH.

Prema prvim procjenama policije i organizatora na prvoj povorci ponosa u Bosni i Hercegovini učestvovat će više od 500 učesnika, iako su posljednjih dana stizale informacije da će taj broj biti mnogo veći.

U Titovoj ulici koju osiguravaju mnogobrojni policijski službenici vlada opuštena atmosfera bez tenzija, a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je brojne zagrljaje onih koji će danas šetati u borbi za veća prava LGBTIQ populacije u našoj zemlji.

“Ovdje sam da podržim borbu za bolju budućnost i da pokažem svojim prijateljima da nemaju razloga za strah. Ne pričamo o ovome jer uvijek govorimo o drugim problemima. Ali ovo je jer nemaju prava kao svi građani. Diskriminiraju ih u zdravstvu, obrazovanju i poslu. Mi nemamo zakon o diskriminaciji. Imaju razlog da se boje jer je riječ peder pogrdna koja izaziva tenzije. Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki”, rekla je Mia iz Sarajeva.

Zastave u duginim bojama te veliki broj transparenata je spreman, a organizatori su se potrudili da svi učesnici imaju flašice sa vodom. Svi pozivaju na miran i dostojanstven skup.

U glavnom gradu BiH vladaju nezapamćene mjere sigurnosti s obzirom da na osiguravanju ovog rizičnog skupa učestvuje više od 1.100 policajaca te pripadnici privatne zaštitarske agencije.

Aktivisti iz brojnih gradova regije i ostatka svijeta stigli su u Sarajevo kako bi pružili podršku prvoj bosanskohercegovačko povorci ponosa.

O svim dešavanjima sa sarajevskih ulica iz minute u minutu izvještavaju reporteri portala Klix.ba

Klix.ba

Objava Počelo okupljanje učesnika prve Bh. povorke ponosa, zagrljaji i sretna lica učesnika pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement