Connect with us

Jajce Online

Počeo festival duhovne poezije i muzike ‘Plivske omahe’

Avatar

Published

onJavna ustanova Dom kulture Jajce i ove godine domaćin je 13. Festivala duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bh. višeglasje“, koji je svečano otvoren kulturno-zabavnim programom folklornih grupa, a nastavljen koncertom duhovne muzike.
Prisutni su mogli uživati u izvedbama hora „Lašvanskih diva, župnog zbora Jajce, SPD „Nikolajević“ Mrkonjić Grad, zbora HKD „Napredak“ Jajce, hora En-Nahl iz Zenice te banda evanđeoske crkve.
Plivske omahe, uz pozdrav suncu i ljetu, uvod su u brojna kulturna dešavanja u kraljevskom gradu, od kojih su najznačajnije bh.Pozorišne igre.
Od osnivanja festivala, Medžlis Islamske zajednice Jajce aktivno je uključen u njegovoj organizaciji. Pored evanđeoske i kataločke crkve na Festivalu po drugi put učestvuje i pravoslavna crkva.
Generalni pokrovitelj festivala je Općina Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom koji je otvorio ovu kulturnu i duhovnu manifestaciju. Po završetku programa prisutni su imali priliku pogledati izložbu „Ekspresija“ Marinka Slipca.
Bogat program
Kroz 14 programskih sadržaja, ovogodišnji festival, svojim posjetiocima pružit će priliku da uživaju u predavanjima, predstavama, izložbama te književnoj večeri.
Zatvaranje festivala je planirano za 30. aprila svečanim programom u dvorani Doma kulture Jajce.
Plivska omaha
Drevni je običaj u Bosni i Hercegovini bio, a možda se i danas ponegdje može naći, da se na poseban, kultni način dočeka Jurjevdan ili Đurđevdan. Tako je i u Jajcu.Omaha je voda koju je prskao mlinski kamen. Osim što se smatralo da ona ima estetsku funkciju, vjerovalo se da poboljšava i zdravlje osobe koja se njom okupa ili umije.
 
 
(Jajce Online)
 
 
 
Objava Počeo festival duhovne poezije i muzike ‘Plivske omahe’ pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement