Connect with us

Jajce

Počinje manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

Avatar

Published

on

Manifestacija obilježavanja zločina na području Medžlisa islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području MIZ Jajce počet će u četvrtak u džematu Pšenik kada će s proučiti Jasin i dova pred teravih-namaz za Hazimu Šahmanu koji je prilikom poslijeratnog povratka zapaljen na kućnom pragu 3. avgusta 1997. godine.

U petak je predviđena džuma -namaz u džematu Kokići, ist dan i iftar za šehidske porodice, a večernji sati su rezervisani za centralnu mevludsku svečanost u džamiji Esme sultanije. Sutradan, 1. juna pred teravih-namaz u Cvitoviću će se proučiti Ja’sin i dova za duše šehida ovoga kraja.
Centralni dio manifestacije bit će obilježen u Jezeru. Ova tradicionalna manifestacija bit će održana sutra u 12 sati, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

U Jezeru je 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno 57 nevine osobe, dok se za njih 18 još uvijek traga.
Isti dan predviđen je mevlud u Šipovu poslije teravije namaza  kada će se i završiti ovogodišnja manifestacija.
Osim toga na području jajačkog Medžlis au toku godine održi se i 13 šehidskih mevluda, koji s u prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i ciilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i  memorizacija kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce do sada izdao je i knjigu “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995” i “Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995”.

 
 
(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement