Connect with us

BiH

Počinje nova školska u BiH, osim u dva kantona: U klupama je sve manje…

Avatar

Published

on

Počinje nova školska u BiH, osim u dva kantona: U klupama je sve manje...

BiH

prvi dan škole

Iz Sindikata ističu da Vlada nije ispoštovala nijedan zahtjev Sindikata, dok su iz Vlade poslali otvoreno pismo javnosti

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

U Bosni i Hercegovini danas počinje nova školska godina, ali klupe u školama u Zapadnohercegovačkom kantonu i Unsko-sanskom kantonu (USK) biće prazne.

U Zapadnohercegovačkom kantonu nastava u osnovnim i srednjim školama trebalo bi da počne 9. septembra, pišu federalni mediji.

U školske klupe neće sjesti ni učenici u školama Unsko-sanskog kantona zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika, a s obzirom na to da Vlada USK i nadležni sindikati nisu uspjeli postići dogovor, nije poznato kada će nastava uopšte i početi.

Iz Sindikata kažu da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da kantonalna Vlada nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno da nije izjednačila osnovicu plaća prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Kantonalna vlada dala je prijedlog da osnovica dogovorena Kolektivnim ugovorom stupi na snagu od augusta, ako se za to steknu uvjeti, saopćeno je iz SIndikata USK. Na status prosvjetnih radnika uoči sutrašnjeg početka nove školske godine upozorio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović . Plaće učitelja nisu jednake na cijeloj teritoriji države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije, rekao je Šatorović. Vjerujemo da će konačno prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim kantonima i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti.

Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, u većini kantona prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede – navode za Fenu iz Ministarstva.

Prema trenutnim preliminarnim podacima, dosad je najveći trend smanjenja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Istovremeno, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde te Kantonu Sarajevo, zabilježen je porast broja upisanih prvačića.

U osnovne škole Kantona Sarajevo za školsku 2019./2020. godinu upisano je 37.020 učenika, a u srednje škole 15.255 učenika.

U aprilskom upisnom roku, prema podacima dobivenim iz osnovnih škola, upisano je 3.886 učenika prvih razreda.

U osnovnim i srednjim školama u RS-u danas je počela nova školska 2019/2020 godina. U ovu školsku godinu, upisano je 9.293 prvačića.

Ministrica Natalija Trivić, koja će danas posjetiti Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” u Banjoj Luci rekla je da je sve spremno za početak nove školske godine.

Povodom početka školske godine, MUP je počeo akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju” radi što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

Fokus.ba

Objava Počinje nova školska u BiH, osim u dva kantona: U klupama je sve manje djece pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement