Connect with us

Jajce Online

Počitelj – zaštićeni nacionalni spomenik koji propada

Avatar

Published

onO ruševnom stanju važnih objekata u Počitelju više puta je pisao bh. umjetnik Safet Zec koji u ovom mjestu ima kuću i atelje. Također, pisao je i o potpunom odsustvu vizije i plana državnih i federalnih vlasti. Historijski, arhitektonski i graditeljski spomenik prvoga reda ostavljen je , kako tvrdi, potpuno bez plana, bez koordinacije, budućnosti i bez ikakvog uređenja.
“Nevjerovatno je da je jedan Hamam zatvoren godinama, da Medresa propada , ne radi, da je Han poluzatvoren, umjetnička kolonija, Gavran-Kapetanovića kuća radi 20 dana u godini, cijelu godinu je zatvorena, da ne kažem drugi kapitalni projekti”, kazao je Safet Zec, slikar.
Svi su skoro zapušteni i zarasli u korov, poput Sahat-kule, čiji se otkucaj, kako kažu mještani, čuo sve do Gabele. Danas je ovo mjesto samo usputna destinacija u prolazu. Ali mjesto koje svojom historijom i ljepotom i dalje plijeni pažnju brojnih posjetitelja iz raznih krajeva svijeta.
“Ljudi dolaze ima ih, ali mogla bih reći da ih je u martu i aprilu bilo više, maj je podbacio po pitanju posjeta. Trenutno najviše imamo Nijemaca, Poljaka, nešto malo Čeha., imali smo puno Šveđana”, rekla je Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.
Počitelj je neprocjenjivo blago historijskog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera, stav je brojnih historičara i kulturnih radnika ali i posjetitelja koji svojim dolaskom svjedoče raskoši jedne od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.
“Ovo mjesto je sjajno, ali izgleda kao da je napušteno, da tu niko ne živi”, kazala je turstkinja iz Norveške.
“Jako je interesantno i mnogo je drugačije od mjesta iz kojeg ja dolazim, zanimljiva je dažmija. Ali ovdje smo samo nakratko, idemo sad u Mostar, pa u Dubrovnik”, kazala je turistkinja sa Novog Zelanda.
Iako je Počitelj zaštićen nacionalni spomenik BiH i nalazi se na UNESCO-voj listi i dalje nema rasvjetu, javni toalet , česmu, smještaj i još mnogo toga. Brigu o čistoći preuzelo je turističko društvo Počitelj, u kojem kažu da, sudeći prema najavama, ove godine očekuju odličnu sezonu i velik priliv gostiju.
Iako preciznih statistika nema, procjene su da godišnje ovo mjesto posjeti približno 100.000 turista. Gosti obično dođu iz Mostara ili Dubrovnika sa turističkim agencijama koje to naplaćuju, ali bez dužih zadržavanja.
 
 
(N1)
Objava Počitelj – zaštićeni nacionalni spomenik koji propada pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement