Connect with us

Jajce Online

Počiteljske znamenitosti polako nestaju i umiru

Avatar

Published

onS prvim trešnjama živne grad u kamenu, Počitelj. Ispred zidina tog povijesnog grada autobusi puni turista, jedan za drugim se parkiraju. Dnevno ih, kažu nam Počiteljci, bude i do 12.
Uz njih, koji ovaj grad pohode iz svih krajeva svijeta, stižu i domaći turisti. Pogotovo ih ima posljednjih dana, uz prvomajske praznike.
Puni fišeci 
Tradicionalno ih na putu prema počiteljskim znamenitostima dočekuju mještani koji im u ručno pravljenim fišecima nude najbolje što hercegovačka zemlja izrodi, od suhih smokava i kajsija do tek ubranih trešanja i jagoda. U ponudi su i nezaobilazni sok od šipka, kako Hercegovci zovu nar, i razni domaći džemovi. Uspije se, kažu nam, nešto i zaraditi.
Hidajeta Kapetanović priča kako turista ima iz svih dijelova svijeta i mnogi od njih i ostave koju marku.
Trešnje i jagode iz svoje bašte nudi i Jadranka Dizdar, poznata počiteljska aktivistkinja. Raduje je veliki broj turista koji pohode njen grad, ali je u isto vrijeme žalosti slika kakvu oni ponesu obilazeći jedinstvenu spomeničku baštinu.
Ništa se, priča nam, nije promijenilo što se tiče stanja u kojem se nalaze Gavrankapetanovića kula, Kulina, Medresa, Hamam, Sahat-kula i druge fascinantne znamenitosti u Počitelju.
– Samo se Pašina tabija obnavlja. Radovi su, koliko mi je poznato, već trebali biti završeni, ali ako ništa, spriječit će se njena daljnja devastacija. Gavrankapetanovića kula još više propada. Ništa se nije uradilo. Navodno, čeka se usvajanje regulacionog plana, a do tada je turisti posjećuju na vlastitu odgovornost. Trake sa zabranom prilaza koje je postavila inspekcija davno su potrgane – priča Jadranka.
Uzaludni apeli
Na desetine njenih apela, vapaja, ali i brojnih umjetnika, među kojima je prednjačio Safet Zec, svi su se oglušili.
– Medresa, jedna od najljepših u BiH, doslovno propada. I niko ništa. Ne znam šta više uraditi, sama ne mogu, jer, kako kažu, jedna lasta ne čini proljeće. Šta drugo zaključiti već da je Počitelj žrtva politike – konstatira Dizdar.


Medresa: Jedna od najljepših u BiH doslovno propada

Pripreme za “Trešnjevu nedjelju”
Članovi nekoliko počiteljskih udruženja nastojat će za čuvenu „Trešnjevu nedjelju“, manifestaciju koja se tradicionalno održava prve nedjelje u junu, kreirati neki zanimljiv program. Jer, „Trešnjeva nedjelja“ je pravi biser bh. kulturne tradicije.
„Trešnjevu edjelju“ su i kao svoj dan u ovom gradu počeli obilježavati umjetnici od 1963. godine.


Počitelj: Iz svih krajeva gosti

(avaz)

Objava Počiteljske znamenitosti polako nestaju i umiru pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement