4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiH

Podignuta optužnica protiv četvorke koja se tereti za neovlašteni promet oružja

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Edina Mehmedike (1968.) iz Sarajeva, Harisa Špage (1979.) iz Mostara, Rifeta Berkovića (1989.) iz Kladnja i Asmira Mezetovića (1991.) iz Tuzle, koji se terete za krivično djelo – neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Optuženi se terete da su tokom decembra 2020. godine i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa, radi sticanja protupravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od policijskih službenika, te je prilikom pretresa pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Četvorica optuženih se nalaze u pritvoru, a uz optužnicu je predloženo i produženje mjere pritvora.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

BHRT

The post Podignuta optužnica protiv četvorke koja se tereti za neovlašteni promet oružja appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Jasmila Žbanić režirat će seriju HBO-a “The Last of Us”

Jajce Online

Sedmogodišnji Maid tri puta pobijedio rak!

Jajce Online

Danas ročište o produženju pritvora Darku Elezu

Jajce Online