Connect with us

BiH

Podignuta optužnica protiv Turčina i Iračanina zbog krijumčarenja migr…

Avatar

Published

on

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv jednog državljana Turske i jednog iz Iraka zbog krijumčarenja migranata u BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv jednog državljana Turske i jednog iz Iraka zbog krijumčarenja migranata u BiH.

Optužnica dvojicu optuženih terete da su za novčanu naknadu, sa ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH, među kojima i maloljetne osobe.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

– Murata Erbila, rođenog 20.03.1968. godine u Arbil, Irak, državljanin R Turske i Iraka, nalazi se u pritvoru

– Sahina Sefe, rođenog 09.08.1993. godine u Samsunu, Republika Turska, državljanin R Turske

Optuženi se terete, da su na području BiH, tokom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala (Sl. glasnik BiH broj 37/02), a sa ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4000 eura, prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Republikom Hrvatskom, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba, iz članka 189. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Klix.ba

Objava Podignuta optužnica protiv Turčina i Iračanina zbog krijumčarenja migranata u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement