Connect with us

Jajce

Podrška zaštiti džamije u Jajcu

Avatar

Published

on

Vijeće muftija je pozvalo sve subjekte uključene u predmet na poštivanje imovinskih prava Islamske zajednice nad ovom nekretninom, te da se suzdrže od svih radnji koje mogu narušiti odnose među pripadnicima različitih vjerskih zajednica.

Na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, danas je Vijeće muftija razmatralo šerijatsko-pravni stav o kremiranju tijela umrle osobe, te je donijelo fetvu kojom takva praksa ostaje zabranjena za muslimane.

U Izvještaju o aktivnostima organa i institucija Islamske zajednice u ramazanu ove godine, koji je razmatran na sjednici, navodi se da je bio evidentan porast broja mladih koji su tokom ramazana bili uključeni u brojne aktivnosti IZ i njenih džemata.

Vijeće je analiziralo i Izvještaj o mektebskoj nastavi za 2018. godinu te je konstatovano kako je i pored brojnih izazova, naročito sve manjeg broja djece u džematima, evidentan stabilan broj polaznika mektebske nastave.

Na sjednici je odobrena izmjena i dopuna nastavnih planova i programa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a data je suglasnost i na izmjene i dopune nastavnog plana i programa islamske vjeronauke za osnovne i srednje škole, javlja MINA.

Vijeće muftija je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja, a na kraju je odobren prijedlog rebalansa budžeta Rijaseta za 2019. i upućen Saboru Islamske zajednice na usvajanje.

 

(slobodna-bosna.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement