Connect with us

BiH

Podržana inicijativa o povećanju minimalne plaće u FBiH

Avatar

Published

onInicijativa Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine za donošenje seta zakona o rasterećenju gospodarstva i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH podržana je većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Zaključeno je da zakone trebaju pripremiti Federalna vlada i resorna ministarstva te da ih upute u parlamentarnu proceduru u roku od 60 dana, u skladu s Ustavom FBiH. Vlada je zadužena da u istom roku bude održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Posljednji zaključak sa sjednice je da dva akta iz ovog seta – zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak – ne mogu biti razmatrani ako među njima ne bude i treći, zakon o povećanju minimalne plaće u FBiH, što je bio uvjet zastupnika Socijaldemokratske partije BiH i Saveza za bolju budućnost BiH, piše Fena.
Rasterećenje Udruga poslodavaca FBiH, inicijator današnje sjednice, sredinom ožujka je inicirala Vladi i Parlamentu FBiH usvajanje zakona čiji su ciljevi rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH. Među njima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Poslodavci predlažu da Parlament razmotri te akte po skraćenom postupku.

Udruga poslodavaca FBiH pripremila je još 20 tekstova zakona među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji gospodarskih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak s analizom, doprinosima s analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim trošarinama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH. Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim derivatima te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.
Redovita sjednica Nakon tematske sjednice, danas treba početi još jedna, druga redovna, u aktualnom mandatu Zastupničkog doma. Osim Prijedloga zakona o zaštiti okoliša, u predloženom dnevnom redu su dvije odluke o prihvaćanju zaduženja po ugovorima o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj. Prva odluka odnosi se na realizaciju Projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a druga na realizaciju Projekta Koridor 5-C – Dio 3.
Među ostalim najavljenim točkama dnevnog reda redovnog zasjedanja su izvještaji o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i informacije o stanju sigurnosti u FBiH za 2015., 2016., 2017. godinu, kao i za prvih šest mjeseci 2018. godine.
Podsjetimo, Savez samostalnih sindikata ranije je pred Vladu FBiH i Udrugu poslodavaca FBiH uputio zahtjev da minimalna satnica rada u federaciji bude 3,59 KM. Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH ranije je pojasnio da bi najniža plaća umjesto sadašnjih 406 KM, bila oko 630 KM.
FenaFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement