Connect with us

BiH

Pogledajte kada su prve isplate egzistencijalne novčane pomoći za borc…

Avatar

Published

on

Pogledajte kada su prve isplate egzistencijalne novčane pomoći za borc...

Do sada je blizu 14.000 branitelja predalo dokumentaciju za ostvarivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.

Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom listopda. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji imaju branitelji s navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na zavodu za zapošljavanje.

– Prema posljednjim podacima blizu 14.000 razvojačenih branitelja je pokrenulo proceduru za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći. Mi očekujemo da bi u prvoj godini primjene Zakona o razvojačenim braniteljima moglo biti do 20 tisuća branitelja s egzistencijalnom novčanom pomoći, i naša procjena je da ne bi trebali preći taj iznos. To znači da će ova osigurana sredstva biti dovoljna, da nećemo morati umanjivati isplatni koeficijent – rekao je Bukvarević.

– Već prva rješenja stižu iz općinskih službi za braniteljsko – invalidsku zaštitu. Očekujem da će to biti završeno na razini federalnog ministarstva u najkraćem mogućem roku. I da će prema trezoru biti upućeno krajem rujna, a prve isplate u listopadu – rekao je Bukvarević.

Zakonom je predviđeno da naknada iznosi prema zbroju mjeseci provedenih u oružanim snagama, a za svaki mjesec se računa pet KM. Primjera radi, ako je branitelj u vojsci proveo 36 mjeseci, dobivat će mjesečno 180 KM.

Please follow and like us:

(Srednjabosna.com)

Objava Pogledajte kada su prve isplate egzistencijalne novčane pomoći za borce/branitelje pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement