4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiHJajce

Pogledajte tko će dobiti novac od Vlade Središnje Bosne. Jajce neće

Vlada SBK je usvojila i Izvještaje o radu ministarstava, uprava, upravnih organizacija, službi, ureda i kabineta za period 1. 1. do 31. 12. 2022. godine.

Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada SBK je donijela Odluku o preraspodjeli sredstava u Budžetu SBK za 2022. godinu, kojom se preraspodjeljuju sredstva Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta u iznosu od 2.045.100,00 KM. Preraspodjeljuju se sredstva Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, sa stavke „Nabavka opreme“ – izdaci za nabavku stalnih sredstava osnovnim i srednjim školama” u iznosu od 2.045.100 KM.

Ministarstvo privrede je predložilo, a Vlada SBK donijela Odluku o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ostvarenih od naknada za tehnički pregled vozila u 2023. godini u ukupnoj vrijednosti od 20.000,00 KM.

Donesena je i Odluka o izdvajanju sredstava iz Budžeta SBK za 2023. godinu općini Dobretići, za prvi kvartal 2023. godine u iznosu od 87.500,00 KM, a na prijedlog Ministarstva finansija.

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike je predložilo, a Vlada SBK donijela Odluku o izdvajanju sredstava Crvenom krstu Srednjobosanskog kantona za nabavku zdravstvenih markica za dobrotvorne davatelje krvi u iznosu od 20.000,00 KM.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:

– Odluku o izdvajanju sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Srednjobosanskog kantona za oblast informiranja u 2023. godini u ukupnom iznosu od 28.000,00 KM.

– Odluka o raspodjeli sredstva za osnovne muzičke/glazbene škole, za januar i februar 2023. godine u ukupnom iznosu od 220.000,00 KM. Sredstva će se raspodijeliti kako slijedi:

  • Osnovna muzička škola Travnik, izdvaja se iznos od 22.000,00 KM,
  • Osnovna muzička škola Bugojno , izdvaja se iznos od 20.900,00 KM,
  • Osnovna muzička škola Novi Travnik, izdvaja se iznos od 15.829,00 KM,
  • Osnovna glazbena škola „Jakov Gotovac“, Novi Travnik, izdvaja se iznos od 51.271,00 KM (Područni odjeli: Jajce, Nova Bila, Vitez i Busovača).

– Odluka o davanju saglasnosti osnovnim školama (OŠ „Nova Bila“ Nova Bila i drugi) za raspisivanje javnog natječaja za popunu radnih mjesta za školsku 2022/23. godinu, u skladu sa dostavljenim prijedlogom Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta.

Data je i saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova za prodaju starih registarskih pločica i za korištenje sredstava od navedene prodaje za nabavku opreme za policiju.

Vlada SBK je dala saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta za niže potrošačke jedinice za pokretanje postupka javnih nabavki kako slijedi:

  1. „Druga osnovna škola “ Bugojno, predmet: nabava peleta; procijenjena vrijednost nabavke: 6.000,00 KM bez PDV-a; predmet: nabava – usluge prijevoza učenika na relaciji Bugojno – Vesela – Bugojno (16 km); predmet: nabavka – usluge prijevoza učenika na relaciji Bugojno – Poriće – Ždralovići-Guvna – Bugojno (41 km); procijenjena vrijednost nabavke: 6.000,00 KM bez PDV-a;
  2. Osnovna škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ Novi Travnik, predmet: nabavka peleta; procijenjena vrijednost nabavke: 5.999,00 KM bez PDV-a;

Vlada SBK je prihvatila i slijedeće izvještaje:

  • Izvještaj o radu Tima Vlade Srednjobosanskog kantona za sprječavanje trgovine ljudima za 2022. godinu. Tim Vlade za sprječavanje trgovine ljudima je u saradnji s Džavnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima i uz pomoć međunarodnih organizacija i NVO u izvještajnom periodu provodio obuke, treninge i edukacije sa različitom tematikom za članove Tima i uposlenike drugih relevantnih institucija kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima. Posebno se izdvaja donošenje „Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece“ u općinama Bugojno, Jajce, Travnik, Kiseljak, Donji Vakuf, Gornji Vakuf/Uskoplje i Vitez. U cilju potpunijeg uvida u implementaciju Strategije i Akcionog plana, Državni koordinator će s partnerskim organizacijama razviti sveobuhvatan monitoring implementacije mjera iz Akcionog plana za provedbu Strategije, koji će se primjenjivati na prostoru čitave BiH, pa tako i u Srednjobosanskom kantonu.

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je predložila, a Vlada SBK donijela Odluku o izdvajanju sredstava Tekuće rezerve Vlade Srednjobosanskog kantona za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 80.000,00 KM. Sredstva će se izdvojiti za pomoć stradalima od potresa kako slijedi:

– Republika Turska izdvaja se iznos od 60.000,00 KM,

– Sirija izdvaja se iznos od 20.000,00 KM.

Vlada SBK je Vlada Kantona dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova za raspisivanje javnog oglasa za izbor kandidata za školovanje na Policijskoj akademiji u Sarajevu i to za 137 kandidata za čin policajac.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada SBK je u skladu sa Odlukom o preuzimanju osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama – bolnicama u Srednjobosanskom kantonu dala saglasnost bolnicama na području SBK za imenovanje medicinskih timova i medicinske opreme koja će se staviti na raspolaganje kao pomoć za područja pogođena potresom u Republici Turskoj.

Advertisement

Povezane vijesti

Zašto i kad PIO obustavlja dodatak na najnižu penziju ljudima koji odu van granica BiH?

Jajce Online

Studentkinja iz Gradiške pronašla čukundjedov grob u Austriji

Jajce Online

Termoelektrana Ugljevik najveći prestupnik emisija SO2 u regionu, pokazuje novi izvještaj

Jajce Online