Connect with us

BiH

Pokopano 16 Hrvata ubijenih u selu Bikoši kod Travnika

Avatar

Published

on

Posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice, a njihov identitet utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih porodica.

Među žrtvama je i suprug Ljube Volić, koja je, uoči pokopa, novinarima ispričala kako svaka godišnjica obitelji žrtava vraća u prošlost i podsjeća na događaje u kojima su izgubili najmilije.

“To je za nas najteži dan i vraća nas u prošlost kada smo bili zarobljeni i odvezeni u logor u Mehuriću, dok su naše najmilije izdvojili na strijeljanje… Žao nam je što se malo govori o tome što se događalo u selu Bikoši 1993. godine, ali barem smo dočekali da pokopamo naše najmilije”, kazala je.

Obitelji ubijenih ponovno su upozorile da nisu pronađena tijela svih žrtava, odnosno da su posmrtni ostaci identificiranih osoba nekompletni.

“Molim sve, koji imaju savjesti, da nam kažu gdje se nalaze kosti ovih ljudi. Netko zna i molimo da nam kaže gdje se nalaze kako bismo ih mogli objediniti”, kazao je ranije Nenad Pušelja, koji je u mjestu Bikoši izgubio brata.

Pokopu žrtava prethodila je komemoracija u Travniku, na kojoj je, među ostalim, rečeno, da se u mjestu Bikoši, u kojem je strijeljano 36 osoba, dogodio jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u BiH.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je na komemoraciji da, do danas, nisu procesuirani pripadnici Armije RBiH, koji su bili nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši.

Lovrinović je podsjetio da je 2016. godine postavio pitanje, a iz Tužiteljstva BiH dobio odgovor da su četiri predmeta otvorena za događanja u travničkim selima, među kojima su i Bikoši, te da se i dalje vodi istraga.

Uz porodice žrtava, pokopui i komemoraciji danas su nazočile brojne zvanice iz političkog, društvenog i vjerskog života.

(klix)

Objava Pokopano 16 Hrvata ubijenih u selu Bikoši kod Travnika pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement