Connect with us

Jajce

Pokrenulo se klizište u jajačkom naselju Divičani, vodostaj Plive u po…

Avatar

Published

onObilne kiše u našoj zemlji rezultirale su izlijevanjem pojedinih rijeka i potoka te pokretanjem klizišta.

Tako se klizište pojavilo na regionalnom putu R-413b, u jajačkom naselju Divičani, ali nije ugrozilo nijedan stambeni objekt osim putne komunikacije koja povezuje nekoliko sela Dnolučkog kraja kao i općine Dobretići i Travnik.
Ukoliko bi došlo do dodatnog obrušavanja, bit će prekinuta putna komunikacija kao i glavni put koji vodi prema ovom naselju. Količina padavina izmjerena danas u Jajcu iznosila je 24 l/m2, a prema najava meteorologa, intenzitet padavina će se povećati, što bi moglo prouzrokovati dodatne probleme i nevolje stanovništvu ovog kraja.

Kako smo saznali od mještana, Općinska služba civilne zaštite Jajce izašla je na teren i prati daljnji razvoj situacije. Na ostalim područjima općine Jajce nije zabilježeno još nijedno klizište.
Pliva u porastu
Hidrološka stanica “Kozluk” na rijeci Vrbas zabilježila je nivo od 20 centimetara u poslijepodnevnim satima i primjetan je blagi porast vodostaja.

Prema mjernom mjestu u Šipovu, vodostaj Plive je u porastu i iznosio je 70 centimetara, a mogao bi ugroziti brojna naselja i stanovnike koji žive u regiji Plive i drugih pritoka.
Most u Volarima (Foto: Vinko Bogić)U općini Jezero održan je hitan sastanak sa Civilnom zaštitom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom.

– Pozivam odbornike SO Jezero, stanovnike općine, kao i sve ljude koji su spremni pomoći u eventualnoj pomoći stanovništvu kao i prenošenju i pripremi vreća sa pijeskom za odbranu od vodnog vala da se stave na raspolaganje – rekla je Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero.
Velike poplave iz 2014. godine 
Zbog same konfiguracije terena i naselja koje se nalazi uz obalu Plive i Jošavke, stanovnici Jezera i okolnih mjesta stalno su pogođeni ovom elementarnom nepogodom.
Posljednja poplava koja je zabilježena s katastrofalnim posljedicama bila je 16. maja 2014. godine.
 
 
(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement