25.8 C
Jajce
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022
BiH

Političar na udaru zbog božićne fotografije: “Djeda Mraze, molim te donesi municiju”

Američki političar našao se na udaru javnosti nakon što je objavio božićnu fotografiju svoje porodice, na kojoj svi poziraju sa puškama u rukama, samo nekoliko dana nakon smrtonosne pucnjave u školi.

Republikanski predstavnik Kentakija u Kongresu, Tomas Masi, objavio je fotografiju na Twitteru.

“Srećan Božić! ps. Djeda Mraze, molim te donesi municiju”, napisao je u opisu fotografije.

Fotografija je naišla na kritike porodica pogođenih nasiljem u kojem je korišćeno oružje, kao i osoba sa obje strane politike.

Korisnici na Twitteru rekli su da je “gluv” i “neosjetljiv”, prenosi “Telegraf”.

Kongresmen je fotografiju objavio nekoliko dana nakon pucnjave u srednjoj školi u Mičigenu, u kojoj je ubijeno četvoro učenika, a sedmoro je ranjeno, nakon što je učenik Itan Krambli (15) krenuo u pohod uzevši očev pištolj.

Bilo je i onih koji su podijelili njegovu objavu uz fotografiju žrtava oružja.

Jedan od njih jeste Fred Gutenberg, čija je ćerka Džejmi poginula u pucnjavi u srednjoj školi Parkland na Floridi 2018 – jednom od najgorih školskih napada koje su SAD ikad vidjele.

On je ispod objave kongresmena objavio fotografiju Džejmi, zajedno sa fotografijom njenog groba, prenosi BBC.

“Pošto delimo porodične fotografije, evo su moje. Jedna je posljednja fotografija Džejmi, druga je mjesto gde je sahranjena zbog pucnjave u školi Parkland. Napadač iz škole u Mičigenu i njegova porodica takođe su pravili fotografije kao vaše”, poručio je Gutenberg.

Roditelji brojne djece stradale u pucnjavama u školama kritikovale su objavu političara, a nekoliko osoba iz Republikanske stranke takođe su osudile post.

Međutim, bilo je i onih koji su branili kongresmena.

“Ovo je moja vrsta božićnih kartica”, “Sve što želim za Božić je više izabranih zvaničnika kao što je Tomas Masi”, samo su neki od komentara ljudi koji su ga podržali.

Masi je uporni pristalica Drugog amandmana – prava na držanje i nošenje oružja – i uvijek se oštro protivio bilo kakvim inicijativama za kontrolu oružja, govoreći u intervjuima da ono neće zaustaviti masakre u školama.

U nasilju oružjem u 2020. ubijeno je skoro 20.000 Amerikanaca – više nego bilo koje druge godine u posljednje dvije decenije.

The post Političar na udaru zbog božićne fotografije: “Djeda Mraze, molim te donesi municiju” appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

U BiH 1.313 novooboljelih od koronavirusa, zabilježeno 39 smrtnih ishoda

Jajce Online

Savjeti za prirodno povećanje nivoa testosterona

Jajce Online

U BiH 938 novozaraženih koronavirusom, preminula 21 osoba

Centralna.ba