Connect with us

BiH

Političari podgrijavaju bosanski lonac

Avatar

Published

on


Centar za sigurnosne studije BiH izdao je alarmantno upozorenje političarima i javnim osobama u našoj zemlji, u kojem je ukazao na to da je naša zemlja u opasnosti od nasilja i da je suočena s velikim sigurnosnim prijetnjama.
Ukazujući na najaktuelnije probleme u BiH, iz Centra upozoravaju da oni direktno vode urušavanju sistema!
 Nema odgovora
– Nagovještaji secesionizma, nemogućnost uspostave vlasti, derogiranje institucija, ucjenjivanje i uslovljavanje kao politički diskurs, promovisanje nacionalističkih struktura i osuđenih ratnih zločinaca, ignorisanje prisutne radikalizacije, nedostatak vizije sprečavanja odlaska mladih i perspektivnih, nesposobnost odgovora na migracije, nacionalna mobilizacija u podrivanju jedinstvenog ekonomskog tržišta, lokalpatriotizam, samo su neke od pojava koje vode ka urušavanju i podrivanju postojećeg sistema i predstavljaju veliku sigurnosnu prijetnju za BiH u narednom periodu – navedeno je u analizi.
Ukazano je i na to da oni koji su izabrani da budućim generacijama osiguraju mir i prosperitet nemaju adekvatan odgovor na postojeće probleme.
 Nepotrebne afere
– Sadašnjim djelovanjem i javnim istupima političari kao da čine upravo suprotno i rade sve kako bi podgrijali još neohlađeni bosanski lonac, a nedovoljno snažne institucije u ovakvom se ambijentu još ne mogu oduprijeti i spriječiti ponovno izbijanje neželjenog haosa – navodi se.
Otežavajuću okolnost, navodi se dalje u analizi, predstavljaju i turbulentna kretanja na globalnom planu.
– Opterećenost u odnosima sa susjedima BiH, ispoljena kako u nespremnosti da se zajednički prihvate i razumiju dešavanja iz bliže ili dalje prošlosti, tako i nepotrebnim obavještajnim aferama, zasigurno ne vode našu zemlju ka putu normalizacije odnosa i pridruživanja evropskim tekovinama i vrijednostima – ukazuju iz Centra.
Posljedice bi osjetili građani, a ne političke elite  
Iz Centra za sigurnosne studije poručuju i da je krajnje vrijeme da se iz letargije pokrenu i obični građani koji zasigurno ne žive u svojim okruženjima život kakvim ga nastoje prikazati nadobudni političari i interesne grupe.
– Oni trebaju svojim snažnim glasom da utiču na postojeći ambijent i odupru se nežaljenom razvoju događaja, koji bi najveće posljedice ostavio upravo na njihove i živote njihovih najmilijih, a zasigurno ne bi, kao što je to već jednom i bio slučaj, pogodio porodice dobro udomljenih i situiranih političkih elita – zaključuje se u analizi.

 
 
 
(avaz)

Objava Političari podgrijavaju bosanski lonac pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement