Connect with us

BiH

Pomorci iz BiH ispite za upravljenje brodovima polažu u Ostrošcu

Jajce Online

Published

on



Ispiti za polaganje ispita za upravljanje brodom polažu se u Neumu i na Jablaničkom jezeru. Godišnje se za polaganje ispita pojavi stotinjak ljudi, a te dozvole vrijede za brodice do 12 metara dužine.
I dok dozvola za polaganje ovog ispita u Evropskoj uniji košta nekoliko hiljada eura, cijene u Bosni i Hercegovini su “sitnica” i polaganje za “vozačku” dozvolu za brodicu košta oko 150 maraka.
Miralem Boloban, kapetan Lučke kapetanije Ostrožac na Jablaničkom jezeru, kazao je za Faktor da prvo treba znati razliku između pomorskih knjižica, koje se izdaju za plovidbu morem, te brodarskih knjižica koje se izdaju za plovidbu unutrašnjim vodama, odnosno rijekama i jezerima.
Neumski pomorci većinom imaju i hrvatsko državljanstvo i hrvatske pomorske knjižice kao i brodovi. Ispit za bh. pomorske knjižice mogu polagati u Lučkoj kapetaniji u Neumu. Kako su nam kazali, u Jablanicu uglavnom dolaze Bošnjaci i Srbi iz svih krajeva BiH da bi dobili brodarske knjižice za plovidbu po rijekama. S BiH pomorskim i brodarskim knjižicama trenutno plovi oko 800 pomoraca, od čistača, servisera do komandanata brodova.
Što se tiče pomorskih škola, građani BiH ih završavaju ili u Dalmaciji ili u Crnoj Gori. Da bi se pomorac ukrcao na brod kao obični radnik mora dobiti i certifikate za sigurnost na brodu, protivpožarnu zaštitu i prvu pomoć, a međunarodno priznati certifikati se izdaju u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Osnovi problem u BiH je nedorečeno zakonodavstvo, uglavnom zbog protivljenja iz RS-a prenošenju nadležnosti s entiteta na državu.
– Pomorske knjižice izdaje Ministarstvo civilnih poslova. Nama dođe pomorac s dokumentima. Mi ih preuzmemo i damo mu popratni akt gdje tražimo od ovog ministarstva da mu izda pomorsku knjižicu. Međutim, to isto može mu dati i Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a i Vlada Brčko Distrikta – pojasnio je Boloban za Faktor.
Lučka kapetanija Ostrožac na Jablaničkom jezeru zadužena je za sve unutrašnje vodne slivove rijeka za Federaciju BiH – od Save do Drine sve do mora.
U Hrvatskoj ovo drugačije regulirano pa pomorske i brodarske knjižice izdaju lučke kapetanije, a kod nas Ministarstvo civilnih poslova. Postavlja se i pitanje zašto ovo pitanje nije zakonski regulirano kako je regulirano izdavanje pasoša, jer je povezano i s Agencijom za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).
Prije nekoliko godina se predlagalo i da pomorska i brodarska knjižica budu biometrijske, međutim na njih se još uvijek čeka.
– Da bi, po međunarodnoj Konvenciji o pravu mora, neka zemlja bila pomorska, ona mora ispuniti tri uvjeta – da ima more, administraciju i morsku luku. Osim luke, Bosna i Hercegovina treba uspostaviti državni registar plovila te donijeti državni zakon o pomorskom i unutrašnjem saobraćaju usklađen sa standardima Evropske unije i svijeta.
Preduvjete imamo, ali imamo i još mnogo posla – zaključio je Boloban.
 
 
(Fokus.ba)


The post Pomorci iz BiH ispite za upravljenje brodovima polažu u Ostrošcu appeared first on Jajce-Online.



Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement