Connect with us

BiH

Ponovo apel poslodavcima da zaštite zdravlje radnika na vrućinama

Avatar

Published

on

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) ponovo su apelirali na poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura zraka, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

S obzirom na to da u zakonodavstvu RS nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uvjeta rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uvjetima poslodavci trebali da obustave radove, jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, ovo ministarstvo poziva sve poslodavce u tom bh. entitetu da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uvjetima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

– Nesporno je da učestale vrućine utječu na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika – navode u saopćenju.

Podsjećaju da međunarodni standard ISO 7243 definiraju uvjete i kriterije izvođenja radova u uvjetima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

Stoga apeliraju na poslodavce da i oni primijene taj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba osigurati rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Preporučuju Upravi za inspekcijske poslove da češćim obilascima poslodavaca, čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontroliraju da li se pridržavaju preporuka Ministarstva i organiziraju li rad na način da zaštite zdravlje radnika.

 

 

 

(avaz)

Objava Ponovo apel poslodavcima da zaštite zdravlje radnika na vrućinama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement