9 C
Jajce
Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
BiH

Ponudili djevojuci prijevoz pa je brutalno silovali

Anđelko Novaković (36) iz Bosanskog Novog pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog silovanja poznanice M. R., saznaje “Glas Srpske”.

Presuda je izrečena nakon što je vijeće odbacilo kao neosnovane žalbe odbrane i tužilaštva, te je potvrdilo presudu Okružnog suda u Prijedoru. Novaković je djevojku M. R. silovao zajedno sa Jasminkom Crnkićem (57), koji je ranije također osuđen. Prema presudi, oni su kao saizvršioci žrtvu silovali u noći 27. septembra 2010. godine na području Dobrljina kod Novog Grada.

Burtalan napad

Kobne večeri Novaković je automobilom povezao M. R., da bi, vozeći se prema Dobrljinu, skrenuo s puta na neosvijetljeno mjesto. Zajedno s njima u vozilu je bio Crnkić, koji je nakon zaustavljanja automobila napao djevojku, te je udario kada je ona krenula da bježi.

Crnkić ju je savladao i silovao. Govorio joj je: “Ti si naša k…. večeras”, a Novaković je to sve posmatrao, te joj je rekao: “Samo ga slušaj i sve će biti dobro.” Nakon što ju je obljubio Crnkić, sa žrtvom je seksualni odnos imao i Novaković. Njegova odbrana tokom sudskog postupka i u žalbi je isticala da je djevojka dobrovoljno pristala na seksualni odnos, ali je to Vrhovni sud RS odbacio.

U odluci o potvrđivanju prvostepene presude navodi se da ponašanje Novakovića govori da je on kobne večeri imao namjeru da smanji mogućnost oštećene da se bori i nije joj pomogao kada ju je silovao Crnkić, već joj je govorio da ga mora slušati.

Krijumčario oružje

-To sve ukazuje da je Novaković oštećenoj dao do znanja da ne pruža otpor, što je kod nje stvorilo dodatni strah da bi se moglo desiti veće zlo od seksualnog čina s njim. Stoga se izostanak otpora oštećene prema Novakoviću može posmatrati isključivo u kontekstu gubitka volje i snage kod oštećene za opiranjem, koje je bezuspješno, jer je prethodno već bilo slomljeno radnjama Crnkića – stoji u presudi Vrhovnog suda RS.

Sud smatra da je izrečena kazna od tri i po godine adekvatna stepenu krivične odgovornosti Novakovića. Novakovićev saizvršilac u silovanju Jasminko Crnkić nakon tog krivičnog djela ponovo je došao u sukob s zakonom. On je 2018. godine uhapšen u Italiji kada su karabinjeri u njegovom automobilu pronašli arsenal oružja. Vozilo je bio sa švajcarskim tablicama i iznajmljeno je u Sloveniji, a zaustavljeno po prelasku granice kod Gorice.

Osumnjičeni je naoružanje navodno vozio u Barcelonu. Tada je pronađen poluautomatski pištolj u torbi u prtljažniku, a zatim u autu još dva “škorpiona”, šest AK-47, jedan karabin, optika, razni prigušivači, okviri i municija.

 

 

(avaz)

 

The post Ponudili djevojuci prijevoz pa je brutalno silovali appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Došla biciklom u bolnicu i porodila se

Jajce Online

Turska zabranila ulazak ruskih vojnih brodova u Crno more

Jajce Online

Na krilima Martinovića do pobjede nad Ukrajinom

Jajce Online