Connect with us

BiH

Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Bi…

Avatar

Published

onPoplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini, upozoravaju poljoprivredni proizvođači pred kojima se nalazi izuzetno težak drugi dio 2019. godine.

Zbrajanje štete nastale usljed poplava i konstantnih kišnih padavina na bh. poljoprivrednim zemljištima tek predstoji, ali već sada je sigurno da je pred poljoprivrednim proizvođačima izuzetno težak period.
Usljed izlijevanja rijeka iz svojih korita u pojedinim dijelovima naše zemlje na poljoprivrednim parcelama je nastala potpuna šteta. Proizvođači su pokušavali spasiti ono što se spasiti može, ali u većini slučajeva bezuspješno.

Foto: D. Z./Klix.ba

Luk, krompir, grah, mrkva i peršun koje je zasadila Remza Bajrić iz lukavačkog mjesta Orahovica skoro u cijelosti su uništeni, a oporavak zemlje će trajati duži period.
“Naše parcele su poplavljene za svega pola sata i nastao je pravi haos. Na svu sreću, rasadni materijal još uvijek nismo zasadili, jer je za to bilo rano, tako da u tom segmentu nismo mogli biti oštećeni. Pokušat ćemo nešto očistiti, prekopati i na taj način spasiti makar mali dio. Ali, nismo previše optimistični”, priča nam ova poljoprivredna radnica, vlasnica dviju parcela koje su uništene i 2014. godine.
Zbog loših vremenskih prilika i neredovnog isplaćivanja podsticaja proljetna sjetva u velikoj mjeri kasni, a posljednje poplave samo su dodatno pogoršale stanje.

Foto: D. Z./Klix.ba

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za Klix.ba kaže da će se štete u procentima nakon minulih poplava tek zbrajati.
“Već sada možemo reći da su štete ogromne, a osim poplava ranije su ih prouzrokovale kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Na mjestima pogođenim poplavama, gdje je došla voda, nastalo je onečišćenje zemlje i sada će se morati sačekati da se ona ocijedi, a potom je treba preorati i ispitati zemljište. Na područjima koja nisu zahvatile poplave, ono što je zasijano već je počelo da truhne i tu će se morati vršiti presijavanje”, kaže nam Bićo.
Kako je istakao, posljedice elementarnih nepogoda će utjecati na znatno povećanje finalnih cijena poljoprivrednih proizvoda, a koje su već sada izrazito visoke.

Foto: D. Z./Klix.ba

“Na povećanje cijena već je utjecalo poskupljenje sadnog materijala i sjemena na početku sezone. Imali smo situaciju da je sjemenski luk poskupio 100 posto, zatim sjemenski krompir, sjemena i zaštita. Na tržnicama bismo sada trebali imati kilogram paradajza za 50 feninga ili marku, ali on ne pada ispod dvije ili dvije i po KM, a mladi krompir je od tri do pet maraka. Poslije ovih poplava to će biti puno skuplje, jer će se jedna stvar raditi dva puta i sve će kasniti”, dodao je Bićo.
Povećanje cijena očekuju i na području Republike Srpske, a iz tamošnjih udruženja navode da je proljetna sjetva izrazito ugrožena zbog nepovoljnih vremenskih prilika.
“Nakon posljednjih elementarnih nepogoda u semberskoj regiji nije došlo do velikih oštećenja, ali su problem konstantne kišne padavine koje su dovele do velike vlažnosti zemlje. Bit će zabilježen pad prinosa pšenice za 10-15 posto, a kukuruz je u izuzetno teškom stanju zbog niskih temperatura zraka. Sada bi trebalo biti od 25 do 27 stepeni celzija, a temperatura je od pet do osam”, rekao nam je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Savo Bakajlić.

Foto: D. Z./Klix.ba

Vođeni ranijim iskustvima, poljoprivredni proizvođači ne uzdaju se u pomoć nadležnih entitetskih i državnih službi koje im još uvijek kasne i s isplatom ranije odobrenih podsticaja.
“Mi smatramo da ni sada nakon elementarnih nepogoda nećemo imati adekvatnu pomoć nadležnih. Podsticaji enormno kasne i tako će biti dok se vlast ne uspostavi. Zbog kašnjenja naknada iz 2017. i 2018. godine u Tuzlanskom kantonu je ugrožena proljetna sjetva, a poljoprivrednicima su dodatne glavobolje zadale poplave i konstantne kišne padavine. U vrlo nezgodnoj situaciji su poljoprivrednici u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a problemi su nam svima isti”, izjavio je za Klix.ba sekretar Udruženja poljoprivrednika TK Enes Hasanović.

(klix)
Objava Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement