Connect with us

BiH

Poplave na maglajskom području: Putevi i kuće pod vodom, magistrala M-…

Avatar

Published

onKako vodostaji rijeka rastu tako i problemi na području Zeničko-dobojskog kantona postaju veći. Nakon plavljenja objekata u Vozućoj kod Zavidovića, u poslijepodnevnim satima poplavljeno je desetine objekata i na području Općine Maglaj.

Obilne padavine na području kantona uzrokovale su brojne probleme kako u odvijanju saobraćaja, tako i u svakodnevnom životu mještana mjesnih zajednica i općina koje su pogođene poplavama i odronima. Na području novošeherskog kraja rijeke Liješnica, Cicmanka i Mladoševica poplavile su nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, a najteža situacija je u Novom Šeheru, Domislici, Čobama i Kopicama.
Rijeka Liješnica je izašla iz svoga korita te poplavila desetine kuća u istoimjenm mjestu gdje su mještani bespomoćno postavljali vreće s pijeskom kako bi spriječili prodiranje vode. Situacija je kritična i u mjestu Kopice kod Maglaja gdje je voda uništa pomoćne objekte te nanijela štetu na poljoprivrednim dobrima.

Magistralni put M-17 kod Žepča još uvijek je poplavljen zbog oborinskih voda, a poteškoće u odvijanju saobraćaja zabilježene su i na relaciji Žepče – Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila magistralni put. Ulaz u Žepče je u potpunosti blokiran zbog vode koja se nalazi u podvožnjaku, a ugroženi su i alternativni pravci. Stanje je kritično i u Općini Zavidovići.
“U ulici Ćumurana i Majdan je usljed oborinskih voda i začepljenja odvoda ugroženo više stambenih objekata, kao i putna komunikacija kroz naselje. U ulici Zlatnih ljiljana usljed začepljenja odvoda došlo je do plavljena dvorišta i podruma stambenih objekata. Putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je takođe zbog plavljena dva podvožnjaka u prekidu. Usljed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo”, kazali su iz Civilne zaštite ZDK.
Za sada još uvijek nema informacija o intervencijama civilne zaštite na ovim lokacijama gdje mještani gledaju kako voda odnosi pomoćne objekte, plavi njihove kuće i uništava poljoprivredna dobra.

(Klix)
Objava Poplave na maglajskom području: Putevi i kuće pod vodom, magistrala M-17 dijelom blokirana pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement