Connect with us

BiH

PORAZNI PODACI Opada broj beba rođenih za Novu godinu, odlaze generaci…

Avatar

Published

on

bebe

bebe

Dok su se godinama unatrag već u prvim otkucanim minutama nove godine širile vijesti o prvim rođenim bebama, ove godine dočekala nas je potpuno drugačija slika – prva beba u Sarajevu rođena je tek pet sati iza ponoći, dok se u Tuzli na prvu bebu u 2020. čekalo čak 13 sati.

U glavnom gradu BiH prva beba rođena je u 5 sati i 15 minuta u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dok se plač prve bebe u novoj godini na UKC Tuzla začuo tek u poslijepodnevnim satima, piše Klix.ba.

Podsjetimo, samo u prvih pet minuta ulaska u prošlu godinu Federacija BiH bila je bogatija za 15 beba rođenih u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću.

Na području Hercegovine je također vlada slična situacija. Dok su dežurni liječnici u SKB Mostar te KB “Dr. Safet Mujić” prvog dana 2018. imali sedam poroda te prvog dana 2019. pet poroda, u ovoj novogodišnjoj noći rođena je tek jedna beba u 4 sata i 25 minuta iza ponoći.

Pozitivnije vijesti dolaze iz entiteta Republika Srpska. Prva beba u RS-u rođena je samo minutu iza ponoći u Bijeljini, dok je u ovoj bolnici rođeno ukupno osam beba u novogodišnjoj noći. Prva beba u Banoj Luci rođena je dvije minute iza ponoći, a potom su rođene još četiri bebe. Također su i u bolnici Zvornik rođene četiri bebe.

Ipak, statistički podaci pokazuju stalan pad broja rođenih u oba entiteta. Podsjetimo, u prvih šest mjeseci ove godine rođeno je manje beba nego u istom razdoblju prošle godine, a više je umrlih stanovnika. Istovremeno je bilo manje sklopljenih brakova, a više razvoda.

U prvih šest mjeseci 2019. rođeno 12.762 djece, dok smo, primjerice u istom razdoblju prije pet godina imali 13.297 živorođene djece.

Posljednji rast broja živorođenih beba naša zemlja bilježila je 2010. godine kada smo u prvih šest mjeseci imali 16.231 novorođenče. Ipak, godinama poslije počeo je padati broj rođene djece, dok se povećavao broj umrlih stanovnika.

Nedavna analiza Ujedinjenih naroda i Pew istraživačkog centra pokazuje da bi naša zemlja do 2100. godine mogla ostati bez polovice svog stanovništva, ukoliko se nastavi negativni trend migracijskih kretanja i prirodnog priraštaja.

“U prvom mahu gubimo takozvani reproduktivni potencijal, jer nam odlazi stanovništvo koje je u mogućnosti stvarati potomstvo. Takav vid smanjivanja piramide, odnosno osnove za buduća rađanja gubimo na dva načina. Prije svega, sljedeće generacije uopće neće biti rođene ovdje, a s druge strane imamo stalni negativni priraštaj, odnosno svaka sljedeća generacija nam je manja od prethodne. Imamo problem sve uže piramide i to je negativna spirala koja se izuzetno ubrzala posljednjih nekoliko godina”, komentirao je demograf Aleksandar Čavić.

Nekoliko dana uoči nove godine UNICEF je procijenio kako bi u novogodišnjoj noći u BiH mogle biti rođene 72 ebe, što se nije dogodilo. Ovaj broj novorođenih inače predstavlja tek 0.02 posto od očekivanog broja beba u svijetu koji iznosi 392.078.

“Početak Nove godine i novog desetljeća je prilika da razmislimo o našim nadama i težnjama, ne samo za našu, nego i budućnost onih koji će doći nakon nas. Kako započinjemo listati kalendare svakog siječnja tako se podsjećamo na mogućnosti i potencijale svakog djeteta kada krenu na put svog života, ukoliko im se pruži ta prilika”, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Svjesni bijele kuge koja je zakucala na vrata BiH, nadležni su prošle godine dijelili poticaje za stimuliranje rađanja djece u vidu jednokratne pomoći. Pored toga, širom BiH aktivni su i programi podrške izvantjelesne oplodnje. Ipak, odlazak ljudi te sve manja zainteresiranost za brak i djecu nose svoje posljedice.

Stoga i zaključci nedavne Studije o emigracijma u BiH kažu kako se od 2007. godine naša država suočava s bijelom kugom te da postajemo zemlja staraca.

(Srednjabosna.com)

Objava PORAZNI PODACI Opada broj beba rođenih za Novu godinu, odlaze generacije koje mogu rađati pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement