Connect with us

BiH

Portugal uvodi novi lockdown zbog virusa korona

Avatar

Published

on

Portugal uvodi novi lockdown zbog virusa korona

Portugalski premijer António Costa najavio je novi lockdown kao mjeru za zaustavljanje rasta broja oboljelih od koronavirusa posljednjih dana.

S početkom novog “vanrednog stanja” od 15. januara, premijer je rekao da “pravilo da ostanemo kući” je na snazi, kao što je to bilo u martu i aprilu prošle godine na početku pandemije, prenosi Xinhua.

“Jedini novi izuzetak je da će škole ostati otvorene i raditi u punom kapacitetu”, rekao je Costa.

Dozvoljeno će biti samo izaći u kupovinu osnovnih namirnica i potreba, neke poslovne aktivnosti koje se ne mogu obavljati na daljinu i kratke fizičke aktivnosti, kao i pomoć članovima porodice.

Costa se obavezao da će vlada pružiti finansijsku pomoć kompanijama i njihovim zaposlenicima koje ne mogu raditi tokom vanrednog stanja, a koje će trajati 15 dana sa mogućnošću produženja za isti period.

Restorani i kafići mogu raditi isključivo kućnu dostavu ili hranu i piće za ponijeti, dok sajmovi, pijace i supermarketi mogu raditi bez vremenskih ograničenja.

Portugal je u posljednja 24 sata registrovao 10.556 slučajeva zaraze koronavirusom, što je i ujedno i dnevni rekord od početka pandemije. Registrovano je još 156 smrtnih slučajeva, tako da ukupni broj umrlih od posljedica koronavirusa iznosi 8.326.

BHRT

The post Portugal uvodi novi lockdown zbog virusa korona appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement