Connect with us

BiH

Posebna sjednica NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Avatar

Published

on

Posebna sjednica NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj bi trebalo da bude zauzet stav o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta”, održava se danas u Banjoj Luci.

[embedded content]

Poslanik SDA Senad Bratić smatra da je Narodna skupština Republike Srpske izašla iz okvira svojih nadležnosti sjednicom o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Bratić je naveo da entitetski parlament ovom sjednicom gubi vrijeme i energiju, koju bi trebalo iskoristiti da se bavi posljedicama koje je izazvala pandemija izazvana virusom korona.

“Kao predstavnik Bošnjaka, tada Muslimana, smatram da su veoma tendenciozne mnoge izjave jer ovdje treba da se osude ideologije, a ne narodi. Što se tiče rezolucije, u njoj nijednog momenta nema ništa sporno, osuđuju se fašističke ideologije i odaju se počasti žrtvama”, rekao je Bratić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su “Bošnjaci ponosni jer su potomci tadašnjih muslimana intelektualaca koji su ustali protiv fašističke ideologije, protiv programa Nezavisne Države Hrvatske, zbog čega su mnogi završili u Jasenovcu”.

Dodik: Neprihvatljivo da se u rezoluciji NDH navodi kao takozvana, a ona to nije bila

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nigdje nema osude služenja blajburške mise u Sarajevu.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ takozvana, a ona to nije bila.

On je naveo da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH daju samo smjernice povodom održane blajburške mise, a izbjegavaju da opštinski, kantonalni i entitetski organi reaguju na tako nešto.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da poslanici opozicije ostrašćeno govore u parlamentu Republike Srpske o tome kako će se ova rezolucija dostaviti međunarodnim institucijama.

Dodik je rekao da kao srpski član Predsjedništva BiH neće prihvatiti da ovaj dokument ide dalje, ali da ne može ni zaustaviti, jer je manjina u Predsjedništvu BiH.

On je rekao da je sve i jedan dokument iz jasenovačke građe koji je otišao iz Arhiva Republike Srpske vraćen.

Dodik je predložio da se formira posebna komisija parlamenta Republike Srpske da izvrši uvid u Arhiv Republike Srpske i da vidi da li ti dokumenti ovdje postoje, kako bi se jednom skinula laž opozicije o toj arhivi.

On je rekao da je Muzej Holokausta iz Vašingtona predao Arhivu Republike Srpske oko 3.500 kolor snimaka i 632 mikrofilma sa više od 35.000 pojedinačnih snimaka.

Dodik je rekao da će SNSD predložiti da skupštinska delegacija ode u Muzej holokausta i sačini izvještaj o toj građi i da se formira novi anketni odbor NSRS u tom pogledu.

Šarović: Suština Rezolucije je osuda ustaškog pokreta

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da se Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta nije želio oslikati karakter Drugog svjetskog rata, te da je suština ovog dokumenta da se govori o održavanju “blajburške mise” u Sarajevu.

“Suština Rezolucije je bila da se osudi ustaški pokret, predaja jasenovačke građe i održavanje blajburške mise u Sarajevu. To niko od vas vladajuće većine neće da kaže”, rekao je Šarović.

On je u obraćanju na posebnoj sjednici NSRS istakao da SDS podržava tu rezoluciju i da su amandman na jasenovačku građu uložili SDS-a i PDP-a.

“To je suština cijele priče. Ne znam zašto ovakav način prikazivanja Rezolucije. Ovakvih rezolucija i deklaracija o karakteru rata i osudi ustaškog pokreta unazad 30 godina u BiH bilo je namjanje stotinu”, rekao je Šarović.

On je u Narodnoj skupštini pročitao pismo mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma koje je uputio vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.

Borenović: Konkretan akt osude ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas u Banjaluci da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, “konkretan akt u zajedničkim isntitucijama kojim se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu, ali i ustaških zločina.

“Ovim dokumentom se osuđuje ustaški režim i zločini u Drugom svjetskom ratu, ali i uplitanje Hrvatskog sabora u organizaciju ‘blajburške mise’”, tvrdi Borenović.

Borenović je ocijenio da institucije Hrvatske zaslužuju legalističku osudu “blajburške mise”.

“Ovo su učinile sve antifašističke zemlje. Nažalost, neki ovdje u vladajućoj većini kalkulišu i protiv su ovakve osude. Predstavički dom parlamenta BiH je pokazao snagu da osudi misu i sramno veličanje blajburških žrtava”, mišljenja je Borenović.

On je mišljenja da većina iz vladajuće većine podržava ovu rezoluciju, ali zbog, kako kaže, odnosa s HDZ-om nisu je mogli podržati.

Borenović je naveo da se u BiH prvi put na zajedničkom nivou smoglo snage da se kaže da se žrtve ustaškog režima moraju poštovati, da se osuđuje predaja jasenovačke građe i održavanje “blajburške mise”.

Dodik: Rezolucija omalovažava stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je cilj Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

“Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine da saopšti svoje već ranije pripremljene istine da ponizi srpske žrtve i da se otkloni od stradanja koje se dešavalo u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Dodik obraćajući se poslanicima.

On je dodao da se Rezolucija predstavlja i pokušava da bude osuda zločina, ali da se ona u suštini otklanja od zločina.

“Riječ je o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu”, smatra je Dodik.

Čubrilović: Rezolucija Predstavničkog doma PSBiH nepotrebna

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović pozvao je poslanike da na današnjoj sjednici iskažu sabornost, toleranciju i posvećenost istini i pravdi.

“Ne znam da li smo mogli izabrati težu temu za raspravu na zasjedanju Narodne skupštine. Iako se na prvi pogled čini da smo mi izabrali temu, što je formalno tačno, u suštini nije tako – temu je nametnuo istorijski trenutak u kojem se nalazimo, tačnije: problematizovanje povoda ovoj posebnoj sjednici, a to je Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je taj dom parlamenta BiH usvojio 15. maja.

“Pomenuta rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su sadržaj, a još više implikacije, to jeste ono što se u njoj i iz nje ne vidi na prvi pogled, ali ovdje, u Republici Srpskoj, niko ko ima redovno završeno školovanje i ko se imalo bavio javnim poslovima, nije toliko naivan da ne vidi i ne razumije šta njen sadržaj znači ili može da znači. Povod današnjem našem zasjedanju je upravo takva: problematična i nekonstruktivna, bez obzira na prvobitne namjere njenih autora i donosilaca, uz napomenu da mi ovdje danas ne raspravljamo o namjerama, nego onome što je, crno na bijelo, u formi rezolucije, pred nama”, ukazao je Čubrilović.

Rezolucija je usvojena na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a poslanici vladajuće većine u Republici Srpskoj traže da entitetski parlament odbaci taj dokument kao neprihvatljiv.

U obrazloženju zahtjeva za sazivanje posebne sjednice navode da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”.

“Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po RS i srpski narod u cjelini”, kaže se u zahtjevu, koji su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Opozicija je protiv posebne sjednice o toj temi.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da će najavljeno zasjedanje samo produbiti međustranačke svađe i sukobe.

I u SDS-u također ističu da je sjednica nepotrebna te da služi vladajućima za skretanje pažnje s drugih aktuelnih tema.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica smatra da je potrebna posebna sjednica o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta” te da Parlamentarna skupština BiH nije trebalo da usvaja taj dokument.

Sjednica NSRS bit će održana u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci koja, po ocjeni rukovodstva Narodne skupštine, zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

bhrt.ba

Objava Posebna sjednica NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma Parlamenta BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement