Connect with us

BiH

Poskupljuju povrće, meso i mlijeko

Avatar

Published

on

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su zadesile našu zemlju u maju, ali i početkom ovog mjeseca, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilionske štete.

Stoga očekuju da će već ovog mjeseca početi rasti cijene povrća i do 30 posto, prvenstveno paradajza, paprika, graha, krastavca. Za kraj ljeta i početak jeseni najavljuje se i rast cijena mlijeka i mesa, s obzirom na to da je kukuruz, kao osnovna stočna hrana, pretrpio štete.

Veladžić: Već sada rastu cijene - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Veladžić: Već sada rastu cijene

 

Dvostruki trošak

– Krompir neće poskupjeti, on je dobar. Neće ni povrće iz plasteničke proizvodnje, ali ostalo povrće hoće već u ovom mjesecu. Poskupjet će i voće. Već sada je kruška pet maraka, grožđe šest. Jabuke se još drže na cijeni od marku, marku i po – kazao je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona i potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Njegov kolega Emir Džafić iz Visokog ističe da će se na dosta parcela zemlja morati ponovo obraditi, što je dvostruki trošak, a javljaju se i štetočine kao nuspojava velike količine vode.

Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, podsjeća da su katastrofalne vremenske prilike za ovo doba godine uništile skoro sve nasade, dok su se, naglašava, poticaji posljednjih godina pretvorili u socijalnu kategoriju.

– Mi u Hercegovini možda ćemo nekako izvući krompir, ali sve drugo je uništeno, pogotovo lubenica. Jednostavno, sve je postalo trulež – kazao nam je Vukojević i dodao da je pretpostavka da će porasti uvoz voća i povrća.

U modričkom kraju rijeka Bosna u maju je izazvala štetu od pola miliona maraka na usjevima, što je potvrdila Sida Tomić, stručna saradnica za poljoprivredu u Općini Modriča.

Tomić i Savić: U modričkom kraju šteta pola miliona maraka - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Tomić i Savić: U modričkom kraju šteta pola miliona maraka

 

Među onima koji su pogođeni nevremenom je i domaćinstvo Novaka Savića iz Vranjaka.

Prehraniti stoku

– U februaru je Bosna nešto oranica odnijela, a nešto sprala. Trinaestog maja ponovo se izlila. Uništila mi je pod kukuruzom 20 hektara, djetelinu, tritikale. Trave će biti uništene 100 posto, a kukuruz 50 posto – kaže Savić, koji proizvodi 150.000 litara mlijeka godišnje.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je jedino izvjesno da nas očekuje pad kvaliteta i količina prinosa kukuruza i soje.

Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika registriranih u obrt na području Tuzlanskog kantona, kaže da se već brinu kako će u idućoj godini prehraniti stoku.

Isplate poticaja počele s velikim kašnjenjem

Uz štete koje trpe zbog nevremena, poljoprivrednici iz FBiH suočeni su i s velikim kašnjenjima u isplati poticaja. Samo iz prošle godine duguje im se više od sedam miliona KM.

Nekoliko hiljada njih bilo je spremno da danas protestira pred Vladom FBiH u Sarajevu.

– Ali, u petak su počele prve isplate, tako da do daljnjeg nema protesta – kazao nam je jučer Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Trenutne cijene povrća i voća

 • 1,5 – 2,5 KM krompir
 • 3 – 4 KM paradajz
 • 1,5 – 2 KM krastavac
 • 3 – 4 KM paprike
 • 1, 5 – 2,5 KM luk
 • 2,5 KM mrkva
 • 3 KM špinat
 • 2 – 5 KM kruške
 • 1 – 1,5 KM jabuke
 • 4 – 5 KM jagode

 

(Avaz)

Objava Poskupljuju povrće, meso i mlijeko pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement