Connect with us

BiH

Poslanici SDP-a BiH zahtijevaju povećanje minimalne plaće u FBiH

Avatar

Published

on

Poslanici SDP-a BiH zahtijevaju povećanje minimalne plaće u FBiH

BiH

Parlament FBiH

Stav SDP-a je da će podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvoji i njihov zakon o minimalnoj plaći

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o minimalnoj plaći jer smatra da se uštede od smanjenja doprinosa, koje je predložila Vlada FBiH, neće usmjeriti na povećanje plaća radnika.

Potvrđeno je to na današnjoj pres-konferenciji ovog Kluba, održanoj uoči zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta na kojem se trebaju razmatrati Vladini prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Stav SDP-a je da će podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvoji i njihov zakon o minimalnoj plaći.

Minimalna plaća trenutno iznosi 45 posto od prosječne, a SDP predlaže za deset posto povećanje u narednoj godini tako da omjer dostigne 55 posto, potom u 2020. godini 60 posto, a nakon tog perioda, usklađivanje prema rastu troškova života u Federaciji BiH.

– Radnički standard je loš, a iz BiH ne odlaze samo oni koji nemaju posao već i oni koji imaju ali ne mogu izdržavati sebe i svoju porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ljudi ne mogu s aktuelnim platama da žive normalan život. Nemoguće je s minimalnom plaćom živjeti u BiH. Danas poslodavac može isplatiti plaću od 100 KM jer su prestali važiti kolektivni ugovori – naglasio je šef Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Poslanici SDP-a BiH zahtijevaju povećanje minimalne plaće u FBiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement