7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Poslao ženu na more u Crnu Goru, a iz Audija A6 zaboravio izvaditi drogu

Sud BiH odredio je krajem prošle sedmice pritvor za 11 članova narkobande koji su prije sedam dana uhapšeni na području Trebinja, Foče i Istočnog Sarajeva u akciji MUP RS “Staza”.

Dvije osobe se brane sa slobode. U ovoj akciji bilo je uhapšeno 19 osoba, ali je za 13 bio tražen pritvor.

Članovi ove organizirane grupe, putem aplikacije Sky, posebno namijenjene za ostvarivanje zaštićene komunikacije, dogovorili vrijeme i način primopredaje opojne droge s područja Srbije i Crne Gore u BiH radi daljnje prodaje u Hrvatsku te druge zemlje EU.

Preko aplikacije Sky organizirao šverc

Kod ove grupe pronađeno je 400 kilograma marihuane, a uhapšeni su: Mišo Miljanić, Milijan Mijović, Milan Rašević, Tomislav Petrović, Anđelko Milošević, Milan Mičanović, Aleksa Mališ, Nemanja Prnjat, Dušan Mićanović, Rajko Grubač, Milad Jerković i Miloš Kovačević. Uhapšen je i  Vladan Kovačević, koji je uposlenik Granične policije i koji je, kako smo i objavili,  prevozio drogu iz Srbije za Sarajevo.

Na čelu ove grupe nalazi se Dragan Pejanović “Bosanac”, koji je u bjekstvu. Tužilaštvo BiH vjeruje da se nalazi u Srbiji. On je preko aplikacije Sky organizirao šverc narkoticima iz Crne Gore i Srbije za BiH.

“Avaz” otkriva detelje komunikacije.

U jednoj od poruka, koje su presretnute putem posebnih istražnih radnji osumnjičeni Pejović šalje SMS poruku osumnjičenom Dejanu Sorajuću:

“Skopčaj se negdje na wifi, pisao sam ti tamo”.

  • Faksimil Tužilaštva BiH

    Faksimil Tužilaštva BiH

    FOTO: AVAZ


Tužilaštvo vjeruje da navedana komunikacija potvrđuje da su ova lica komnicirala putem SKY aplikacija, te da u konkretnom slučaju Pejović obavještava Sorajića  da mu je ostavio poruku sa uputstvima na kriptovanoj aplikaciji.

Također, primjenom posebnih istražnih mjera i radnji , presretnuta je komunikacija između osumjičenog Stevana Kovačevića njegove supruge iz juna i jula prošle godine.

Tada, osumnjičeni Kovačević poziva svoju suprugu Aleku (identitet poznat “Avazu”) na mobilni telefon.

Prije nego što je veza uspostavljena, čuje se kako osumnjičeni Kovačević govori nekom ko stoji u njegovoj neposrednoj blizini da upali auto, vozi i stigne Aleku, jer mu je ostalo “nešto” u gepeku i biće “kastig” (sleng za veliki problem) na granici.

Poslao poruku

No, kada se se veza uspostavila, osumnjičeni Kovačević govori supruzi da stane kraj puta, da će on doći uzeti nešto iz gepeka. Istog dana, 7.jula osumnjičenom Kovačeviću šalje poruku: “Jao ovih klošara na granici crnogorskoj pu”, a on njoj odgovara “Jesu te pretresali”.

Sadržaj komunikacije ukazuje da je osumnjičeni Kovačević u gepeku imao određenu količinu opojne droge, a obzirom da mu je djevojka krenula za Crnu Goru, uplašio se da će na granici pripadnici Granične policije pronaći opojnu drogu, te je požurio da je izvadi prije granice.

Uvidom u evidenciju prelazaka državne granice, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je Kovačevićeva supruga upravljala automobilom marke “Audi A6”, a navedeno vozilo su svakodnevno koristili osumnjičeni Pejović i njen suprug Kovačević.

 

 

(avaz)

The post Poslao ženu na more u Crnu Goru, a iz Audija A6 zaboravio izvaditi drogu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Stoltenberg: Situacija u Afganistanu teška i nepredvidiva

Jajce Online

Kako da se sačuvate od hakerskih napada

Jajce Online

Pronašao 7.000 KM i vratio vlasniku

Jajce Online