9 C
Jajce
Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
BiH

Posljedice krize: Međugradski prijevoz u BiH poskupio za 15 posto

Povećanje cijena goriva utječe na brojna druga poskupljenja, a među prvima na listi su cijene karata međugradskog saobraćaja.

Značajan rast cijena goriva primorao je prijevoznike na nepopularan potez povećanja cijena karata, a naročito će to osjetiti putnici u međugradskom saobraćaju.

“Svi prijevoznici u Federaciji BiH su od 1. marta povećali cijene karata u međugradskom saobraćaju za 15 posto”, rekao je Safudin Čengić, director Centrotransa, za portal Klix.

Iako je ranije najavljeno da će doći do poskupljenja cijena karata u gradskom saobraćaju, Čengić kaže da tu odluku ne donose prijevoznici već Vlada. Ipak, za sada nije poznato da li će cijene karata tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja rasti.

U BiH je prisutno slobodno formiranje cijena na međuentitetskim područjima, što znači da svaki prijevoznik slobodno može donositi odluku o povećanju cijene karata.

Slično kao i u FBiH, i u entitetu Republika Srpska je došlo određenih poskupljenja.

“U RS-u su cijene karata međugradskog saobraćaja povećane za otprilike 15 posto, iako se to razlikuje kod svakog prijevoznika”, rekao je Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza” Banja Luka za Klix.

Također, u RS-u odluku o povećanju cijene karata u gradskom saobraćaju donosi lokalna vlast, a prema riječima Mijića, i tu je došlo do određenih poskupljenja u gradskom i prigradskom prijevozu.

Podsjetimo, rast cijena najavljen je i za gotovo sve prehrambene namirnice. Danas vas, tako, dva litra ulja i jedan hljeb koštaju 10 KM.

 

 

(Klix)

The post Posljedice krize: Međugradski prijevoz u BiH poskupio za 15 posto appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Drugi domaći poraz Sarajeva na startu sezone, Zrinjski lagano do bodova na Koševu

Jajce Online

Marija Šerifović oduševila publiku u Beogradu

Jajce Online

U BiH prijavljene 34 ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu protiv Covida

Jajce Online