1.1 C
Jajce
Utorak, 19 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Potrošačka korpa za septembar iznosila 2.152,51 KM

Sindikalna potrošačka korpa za septembar 2021. godine iznosila je 2.152,51 KM prema izračunu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Jeftinija je za 372,30 KM nego u prethodnom mjesecu, saopćeno je iz tog sindikata.

Ovo pojeftinjenje je isključivo vezano za činjenicu da je u augustu u troškove bila uračunata i nabavka knjiga i školskog pribora za dvoje djece.

Prosječna plata u Federaciji BiH za juli 2021. bila je 995 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 4 KM je niža nego u augustu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,22 posto.

Kod izračuna sindikalne potrošačke korpe, u obzir su uzeti prosječna plata u FBiH te minimalni troškovi života četvoročlane porodice (roditelji i dvoje djece) pod pretpostavkom da je jedno dijete srednjoškolac, a drugo osnovac.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,8 posto%, stanovanje i komunalne usluge 14,5 posto, higijena i održavanje zdravlja 6,9 posto, obrazovanje i kultura 7,9 posto, odjeća i obuća 13,9 posto, prijevoz 6,4 posto i održavanje domaćinstva 5,6 posto.

U kategoriji prehrane, ukalkulisane su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla.

Za higijenu i održavanje zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge, za šest.

 

 

(avaz)

The post Potrošačka korpa za septembar iznosila 2.152,51 KM appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Koji je najbolji novi koncept za radnu sedmicu, 3-2-2 ili četiri radna dana?

Jajce Online

Peti pogodak u Superligi ove sezone: Armin Hodžić doveo Kasimpasu u prednost protiv Alanyaspora

Jajce Online

Privatni vrtići će primiti djecu sa liste čekanja JU “Djeca Sarajeva”,…

Jajce Online