26.2 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
BiH

Potrošačka košarica dosegnut će vrtoglavih 3 tisuće maraka?

Slijedi li nam vruća i skupa jesen? Kako poskupljenjima nema kraja, tako će potrošačka košarica do kraja ove godine, prema najavama udruge za zaštitu potrošača, doći do vrtoglavih tri tisuće maraka.

A žalbi građana na poskupljenja sve je manje. Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, u ovoj je godini zaprimila više od 400 različitih žalbi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na porast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama. Novinari BHRT-a istraživali su žive li dobro građani Bosne i Hercegovine?

Poražavajući su podaci da smo po siromaštvu na začelju u Europi kao i da nam više od 70 posto zaposlenih prima plaću do 700 maraka. I ova statistika se godinama ne mijenja, naprotiv samo je još gora. I onda nas ne iznenađuju podaci Institucije ombudsmana gdje je navedeno da se građani najmanje žale upravo na poskupljenja kojima svjedočimo svaki dan. Ispod 10 posto žalbi upravo se odnosilo na rast cijena što osnovnih životnih namirnica, što goriva, poručuju ombudsmani. A što nam se tek sprema na jesen? Potrošačka košarica od 3 tisuće maraka.

„Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini primila više od 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na rast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama“, priopćavaju ombudsmani.

“Ovdje s potrošačkog aspekta samo možemo poslati poruku da potrošačka košarica nekontrolirano raste, dakle mi zaista moramo stati u obranu svojih interesa, vrlo je moguće da će do nove godine potrošačka košarica biti 3 tisuće maraka to je neizdrživo za svakoga”, smatra Marin Bago iz Udruge potrošača Fortuna, prenosi BHRT.

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele prosvjedovati jer se boje posljedica glasa pobune.

“Kupac nije kralj, on je imperator, znači kupac odnosno potrošači mogu uvjetovati određene stvari i blokirati određene procese ali na jedan fin tržišni način birajući da kupuju negdje drugo”, smatra ekonomist Admir Čavalić.

I dok političari povećavaju sami sebi ionako visoke plaće, radnicima tek mrvice, nekima čak ni to. Kao odgovor na ignorantski potez države Savez sindikata Bosne i Hercegovine najavljuje prosvjede s jedinim zahtjevom – da minimalna plaća bude tisuću maraka. No hoće li i ovo biti dovoljno budući da samo za hranu izdvajamo više od tisuću i pol maraka.

Povezane vijesti

Bordel u Beču nudi vakcinaciju protiv korone i besplatne usluge za imunizirane klijente

Jajce Online

Znate li priču o Sarajevskoj hagadi, kako je došla u Sarajevo i preživjela ratove

Jajce Online

“Jugoslavija, moja dežela” večeras u Jajcu

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!