3.1 C
Jajce
Srijeda, 20 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Potvrđena prvostepena presuda Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji

“Žalba Odbrane i žalba Tužilaštva BiH su u cijelosti odbijene, tako da je potvrđena prvostepena presuda i kazna zatvora u trajanju od tri godine”, kazao je branilac Bakir Hećimović.

Berbić je u maju ove godine proglašen krivim da je u augustu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu ISIL-a, odnosno Islamske države, koja se borila protiv legitimnih organa Sirije.

Vijeće je tada zaključilo da se Berbić u Siriji pridružio organizaciji nepoznatog naziva kojom je rukovodio Goran Pavlović, a početkom 2019. je zarobljen te krajem iste godine vraćen u BiH.

Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo da se Berbiću poveća kazna, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.

Berbić je posljednji od sedmorice bh. državljana izručenih iz Sirije u decembru 2019. godine kojem je izrečena drugostepena presuda.

Ranije su Muharem Dunić i Armen Dželko osuđeni na po tri godine i šest mjeseci zatvora, Hamza Labidi na jednu godinu zatvora, a Emir Ališić na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Oni su s Državnim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je Senad Kasupović, dok je Jasminu Keseroviću izrečena presuda od četiri godine zatvora.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

ba.voanews.com

The post Potvrđena prvostepena presuda Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Prva ramazanska hutba: “Ramazanska dova”

Jajce Online

Kolegij oba doma PS BiH na konferenciji predsjedavajućih Parlamenata u BiH

Jajce Online

(VIDEO) Semir Štilić na poseban način poslao poruku građanima BiH: Ostanite kod kuće!

Jajce Online