7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Potvrdila UEFA: Izbor najboljeg fudbaler u Evropi zakazan za 26. august u Istanbulu

Svečana ceremonija Izbora najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2020/2021, u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Europa Sport Media (ESM) ove godine održat će 26. augusta u Istanbulu, u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečana ceremonija Izbora najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2020/2021, u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Europa Sport Media (ESM) ove godine održat će 26. augusta u Istanbulu, u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Bit će to jedanaesti po redu Izbor najboljeg fudbalera u Evropi, kojeg bira žiri UEFA-e.

Ime najboljeg fudbalera u Evropi bit će objavljeno na manifestaciji žrijeba grupne faze Lige prvaka. Pored najboljeg fudbalera u Evropi, istog dana saznat će se imena i osvajača nagrade za najbolju fudbalerku u Evropi, kao i najboljeg golmana, odbrambenog igrača, veznog i napadača u Ligi prvaka, te najboljeg trenera na Starom kontinentu za sezonu 2020/2021. u obje konkurencije.

Prilikom žrijeba grupne faze Evropa lige 27. avgusta, takođe u Istanbulu, bit će proglašen najbolji fudbaler u ovom takmičenju za prošlu sezonu.

”UEFA žiri ove godine sastoji se od trenera 32 kluba koja su u sezoni 2020/2021. igrala grupnu fazu Lige prvaka (glasaju za nagrade UEFA Lige prvaka po pozicijama u timu i UEFA-inu nagradu za igrača godine), 48 trenera Evropa lige koja su igrala po grupama (glasaju za nagradu za najboljeg igrača Evropa lige), 24 selektora nacionalnih timova koji učestvuju na UEFA EURO 2020 i 55 renomiranih sportskih novinara koji predstavljaju svaku od UEFA-inih članica, glasajući za sve nagrade”, saopštili su iz UEFA-e.

U svim konkurencijama za nagrade potencijalno nominovani u protekloj sezoni morali su nastupati u jednom od takmičenja pod okriljem UEFA-e, uključujući i nacionalne šampionate, eventualno i svjetska prvenstva te ne moraju biti državljani isključivo 55 država članica UEFA-e.

OSVAJAČI NAGRADE UEFA ZA NAJBOLJEG FUDBALERA U EVROPI:

2011. godina: Lionel Messi (Barcelona/Argentina)

2012: Andres Iniesta (Barcelona/Španija)

2013: Franck Ribery (Bayern/Francuska)

2014: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal)

2015: Lionel Messi (Barcelona/Argentina)

2016: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal)

2017: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal)

2018: Luka Modrić (Real Madrid/Hrvatska)

2019: Virgil van Dijk (Liverpool/Nizozemska)

2020: Robert Lewandowski (Bayern/Poljska)

KOMENTARI

The post Potvrdila UEFA: Izbor najboljeg fudbaler u Evropi zakazan za 26. august u Istanbulu appeared first on Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Ništa bez Edina Džeke: Kapiten donio pobjedu protiv Luksemburga

Jajce Online

Češki mediji pišu o bh. ambasadorici: Primila dvije izbjegličke porodice iz Ukrajine

Jajce Online

Virus doveo do pandemije ludila

Jajce Online