Connect with us

BiH

Povećan ulazak građana u BiH nakon ukidanja mjera samoizolacije

Avatar

Published

on

Povećan ulazak građana u BiH nakon ukidanja mjera samoizolacije

Duže od dva mjeseca trajale su stroge mjere pri prelasku državnih granica u cijelom svijetu, pa i u našoj regiji. Nakon što su ukinute mjere zabrane i otvorene granice Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Hrvatskom, na graničnim prijelazima u BiH povećan je ulaz bh. državljana. Vraćaju se sa privremenog rada iz inozemstva i odlaze vidjeti svoje najmilije.

[embedded content]

Otkako je ukinuta mjere obavezne samoizolacije za sve koji uđu u BiH broj ulazaka u našu zemlju je drastično povećan.

Za vrijeme boravka ekipe BHRT-a na Izačiću nije bilo većih gužvi, međutim granična policija je imala pune ruke posla u prethodne dvije noći. Ovi se podaci odnose samo na granični prijelaz Izačić.

“Na ulazu u BiH zadnja dva dana ušlo je negdje oko dvije hiljade putnika s tim da naši državljani iz bilo kojih država mogu nesmetano ući u Bosnu i Hercegovine”, kazao je Borko Čičić, šef smjene Jedinice granične policije Izačić.

Dakle, prema svim državljanima Bosne i Hercegovine se postupa isto bez obzira na to da li dolaze ili ne iz zemalja visokog rizika, zahvaćenih koronavirusom. A Bosanci i Hercegovci sa kojima smo razgovarali nisu krili sreću što se nakon dugo vremena vraćaju kući.

I dok državljani BiH za ulazak u Hrvatsku moraju imati dokaz o zasnovanom radnom odnosu, vlasnički list nekretnine ili dokaz o smrti i srodstvu sa umrlom osobom, od jučer u Srbiju mogu ući nesmetano. Veliki broj prelazaka granice bilježi se na graničnom prijelazu Gradiška.

I stranci mogu uću u Bosnu i Hercegovinu zbog poslovnih obaveza, pod uslovom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažuje, te potvrdu o negativnom testu na koronavirus ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže porodice umrle osobe radi prisustva njenom ukopu u trajanju do 72 sata.

U Bosnu i Hercegovinu također mogu ući i ona lica koja pored bosanskohercegovačkog imaju i državljanstvo neke druge zemlje.

bhrt.ba

Objava Povećan ulazak građana u BiH nakon ukidanja mjera samoizolacije pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement