Connect with us

BiH

Požari u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Avatar

Published

on

Požari u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Požari u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gori u više opština, najteže je na području Mostara, Konjica i Prozor Rame. Zatražena je i međunarodna pomoć za gašenjm iz vazduha. Na području Mostara gase helikopteri Oružanih snaga, a na podučju Konjica vazdušni traktori iz Crne Gore.

[embedded content]

Helikopteri Oružanih snaga BiH angažirani su na gašenju požara na mostarskom području. Vatra se približila sjevernim prigrdskom naseljima Kut i Livač, a nakon intervecije iz zraka više ne prijeti kućama. Trenutno je najteže na Ruištu.

DRAGAN VELAGIĆ, zamjenik zapovjednika PVP Mostar

Najviše nam problem prave jaki vjetrovi, na prijevoju gore na pločnu i dijelu Ruišta, tako da ni helikopter ne može. Veoma teško gašenje je u dijelu Potporima, u Kutima i spuštanja požara prema Bošnjacima, tu imamo neki nadzor, što možemo reći da je zadovoljavajuće.

Zbog velikog broja požara u više općina, Uprava za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNK zatražila je međunarodnu pomoć za gašenjem iz zraka. Najteže je na području Konjica i Prozor Rame.

MARINKO PALINIĆ, Civilna zaštita Prozor – Rama

Prioritet nam je Klek – Volijak gdje požar prijeti kućama i lokalnom stanovništvu. Požar još nije došao u neposredu blizinu dalekovoda, prilikom gašenja doći se do isključenja dalekvooda.

Požari već šesti dan su van kontrole i na području Kantona 10. Najteže je na području Livna, gdje se vatra približila naseljima, te Bosanskog Grahova i Glamoča. Na terenu je oko 120 djelatnika šumarije i vatrogasaca. Gori na nepristupačnim i miniranim područjima Dinare.

ANĐELKO BRNIĆ, Šumarija Bosansko Grahovo

Poslali smo zahtjev CZ FBIH za gašenjm iz zraka, čekamo njihov odogovor

Na svim požarištima problem predstavlja nepristupačan i miniran teren, ali i jak vjetar, koji otežavaju gašenje. I svaki put kada tražimo pomoć za gašenjem iz zraka postavlja se pitanje zašto BiH umjesto međunarodne pomoći ne nabavi vlastite airtraktore.

bhrt.ba

Objava Požari u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement