Connect with us

BiH

“Poziv na sudjelovanje u programu obilježavanja 24. obljetnice oslobađ…

Avatar

Published

on

Mjesec rujan u Jajcu protječe u znaku proslave oslobođenja našeg kraljevskog grada. Veličanstvom vojno-redarstvenom akcijom „Maestral“, 13.rujna 1995. združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane donijeli su Jajčanima dugo očekivanu slobodu.

Tradicionalno, program obilježavanja i ovogodišnje, 24. obljetnice oslobođenja započinje malonogometnim turnirom koji se od 1.rujna održava u Gradskoj sportskoj dvorani Jajce i na stadionu Pijavice. Ove godine prijavljeno je 28 ekipa, raspoređenih u 8 skupina, u natjecanju za bogat nagradni fond  od 3500 KM za prvo, 1500KM za drugo, te 600KM i 300KM za treće i četvrto mjesto. Finalna utakmica malogometnog turnira je 13. rujna u 20 h.

U sklopu programa, u subotu 7. rujna počinje šahovski turnir, a mjesto održavanja je u Domu umirovljenika Jajce. Na igralištu na  Barama u nedjelju, 8.rujna će se održati i Auto rally, automobilistička atrakcija koja privlači i stare i mlade.

Obljetnica je ovo oslobađanja i pougarskog kraja. Tako će u četvrtak, 12. rujna u 16h biti slavljena i sv. Misa zadušnica u Crkvi sv. Ante Padovanskog u Dobretićima. Nakon mise, u 17h ispred zgrade Općine Dobretići bit će polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima.

Program obilježavanja ove je godine obogaćen satom povijesti, predavanjem kojeg će 12. rujna održati dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a namijenjeno je nastavnicima, profesorima kao i učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola.  Želja organizatora jest da ovim predavanjem dr. Nazora, kao uvaženog sudionika Domovinskog rata i stručnjaka za noviju hrvatsku povijest ukaže na važnost istinitog izučavanja Domovinskog rata i naše nedavne povijesti te njenog prenošenja mlađim generacijama.

U okviru obljetnice, u tijeku je i natječaj za likovno – literarne radove za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu „Jajce moj grad“. Najbolji likovni radovi bit će izloženi u Domu kulture, a najbolji literarni radovi pročitani  pri polaganju vijenaca kod središnjeg spomen obilježja i na Svečanoj akademiji. Nagradni fond je bogat, a prilika je ovo da i naši najmlađi daju svoj doprinos svečanom programu obilježavanja oslobođenja.

Istu večer, 12.rujna u 19 h u Domu kulture  Festival domoljubnog filma  „Gordan Lederer“ u suradnji sa Gradskim ogrankom Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić i Udrugom Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara održat će  projekciju filma Nikole Kajkića „Ovčara neispričana priča“.  Film govori o događajima 20.11.1991. kada su iz vukovarske bolnice tzv. JNA i četničke paraformacije odvojile 300 osoba (ranjenika, civila, hrvatskih vojnika, policajaca, hos-ovaca) te ih s 5 autobusa sproveli do poljoprivrednog dobra Ovčara, gdje su ih mučili i na kraju strijeljali u masovnoj grobnici na Vorgincu. Dokumentarni film snimljen je 2016.g, u režiji Vladimira Andrića.

Središnji dan obilježavanja oslobođenja grada Jajca i Pougarja, 13.rujan, dan je kada Jajčani i Pougarci , iz svih krajeva svijeta dolaze u svoj rodni kraj, odati počast našim  hrabrim braniteljima i osloboditeljima, živima, ali prije svega onima koji nažalost više nisu s nama.

Polaganje vijenaca na spomen obilježje Franji Panceru Ladanu je u 8h, a  poginulim pripadnicima 81.gardijske bojne Virovitica na spomen obilježju kod  Velikog plivskog jezera.

Postrojavanjem na Plivskom-Jožikinom mostu, započinje svečani mimohod veterana hrvatskih snaga s ratnim  zastavama kroz središte grada i do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje će u 11h biti služena sveta misa za poginule branitelje.

Nakon mimohoda i svete mise, u 12h, za vrijeme polaganja vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomen obilježju bit će i  podizanje zastave hrvatskog naroda u BiH na jajačkoj tvrđavi.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima kao i ranijih godina odat će izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, udruge proistekle iz Domovinskog rata iz BiH i Republike Hrvatske, ratni zapovjednici Hrvatskih snaga VRO Maestral ’95., dužnosnici iz Republike Hrvatske,  izaslanstvo  Grada Virovitice i  Ministarstvo obrane BiH – hrvatska komponenta.

Program se nastavlja u 13h svečanom akademijom u Domu kulture. Branitelji iz mnogih postrojbi HVO-a organizirani kroz udruge proistekle iz Domovinskog rata uveličat će svečani skup i u središtu grada okupljenom puku ponuditi okrepu raznim delicijama svojih rodnih krajeva.

Večernji dio programa počet će revijalnom nogometnom utakmicom u 19h te finalnom utakmicom malonogometnog turnira u 20 h u Gradskoj sportskoj dvorani.

Glazbeno-zabavni program počinje u 21 h ispred Doma kulture gdje će u 23h biti i vatromet. Ove godine gost je splitska klapa CONTRA koju od osnutka 2015.godine čine  iskusni klapski pjevači i postižu zapažene nastupe na klapskim festivalima.  U glazbenom  programu sudjeluje i naša mlada pjevačka nada Magdalena  Bogić u pratnji Josipa Popovića, profesora glazbe i kapelnika limenog orkestra Nova Bila.

Program proslave 23. obljetnice oslobađanja Jajca i Pougarja organizira udruga “13. RUJAN”, a održava se pod visokim pokroviteljskom Dragana Čovića,  predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.  Očekuje se prisustvo brojnih uzvanika iz političkog, vojnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

VOLIMJAJCE.COM

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement