Connect with us

Jajce

Poznati jajački hroničar i fotograf danas slavi 76. rođendan

Avatar

Published

on

Na današnji dan prije 75 godine, rođen je poznati jajački hroničar i fotograf Tvrtko Zrile koji je čitav svoj život posvetio rodnom gradu.

Ovaj uporni hroničar Jajca ili enciklopedija, kako ga zovu sugrađani, neizostavna je adresa novinarima i medijima, koji dolaze u ovaj grad. I nije bitno vrijeme ni prilika. Na njega se baš uvijek može računati, da pomogne podatkom, izvorom i razgovorom u kojem uvijek saznate nešto novo, baš kao i stanovnici njegovog grada.
Od ranog djetinjstva počeo je skupljati razne podatke o Jajcu i vrijedne starine. Fotografijom se bavi od gimnazijskih dana. Danas je Tvrtko najstariji turistički vodič i predsjednik Upravnog odbora JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

U Etnografskoj muzeju Jajca nalazi se preko 1.000 različitih predmeta koje je hroničar našeg grada prikupio. Posjeduje veliku zbirku knjiga, časopisa, dokumenata i ostale povijesne građe o Jajcu i nekoliko tisuća razglednica i fotografija Jajca.
Jedno vrijeme je bio i dopisnik Večernjeg lista oko 15 godina, a povremeno je pisao za tabloid AS i Oslobođenje, a zadnjih godina za Župni Vjesnik i portal Glas Jajca, gdje je objavio više stotina priloga.
Na više izložbi fotografija prikazao je slavni grad Jajce,njegovu ljepotu i burnu prošlost. Imao je dosta izložbi u Jajcu, Mostaru, Zenici, Sarajevu, Zagrebu i švedskim gradovima Palsboda, Gislaved i Norrköping, za vrijeme izbjeglištva.

Značajne su izložbe fotografija „Jajce u doba Nikole Šopa“,koja je trajno izložena u rodnoj kući velikog pjesnika i izložba fotografija „Kulturno-povijesno naslijeđe Jajca“ , organizirana povodom manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2000.“ Za obje ove izložbe napravljeni su i katalozi.
Neformalna koalicija organizacija „Zajedno“ iz Jajca, koja se bavi promicanjem mira, tolerancije, međuetničke snošljivosti i osuda zločina iz mržnje, organizirala mu je prošle godine izložbu fotografija u povodu Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja.
Autor je izložbe fotografija Jajca u Parizu 2007., povodom kandidature Jajca na listu UNESCO-a ,surađivao sam na izradi monografije „Ono najbolje u BiH“,autora Ahmeda Bosnića, Stjepana Kljujića i Gorana Milića, pripremio sam fotografije za knjigu „Jajce 1878.-1941.“ Hazima Eminefendića,“Katolička crkva u jajačkom kraju“ Brune Ljubeza, Zbornik radova „Jajce 1396.-1996.“,Monografiju „Jajce“ Dubravka Lovrenovića i dr.
Redakcija portala Jajce Online, našem istaknutom sugrađaninu Tvrtku Zrili želi sretan rođendan, uz puno zdravlja i sreće!
 
 
(klix)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement