21.7 C
Jajce
Srijeda, 7 lipnja, 2023
BiH Jajce Kultura

Kovačević: Pozorišne igre BiH u Jajcu pružaju detaljan uvid u tendencije savremenog bh. pozorišta

Ona ističe da su za nju Pozorišne igre Bosne i Hercegovine važan dio njenog profesionalnog sazrijevanja, prije svega

Na sceni Doma kulture Jajce, koji je organizator Pozorišnih igara Bosne i Hercegovini, među sedam predstava biće izvedena i predstava Perzeide“ Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, Narodnog pozorišta Mostar.

Mladoj dramaturginji i pjesnikinji koja je na različite načine i u prethodnim godina bila prisutna na Pozorišnim igarama, ovo je prvi put da će se publici u Jajcu predstaviti i kao autorica.

Kovačević podsjeća da su za vrijeme studija dramaturgije na akademijama scenskih umjetnosti, studentice i studenti imali priliku praktično primijeniti stečeno znanje iz predmeta Kritika na različitim teatarskim festivalima u BiH.

Dragocjeno iskustvo

– Tako sam i ja, kao studentica, nekoliko godina radila na festivalu kao kritičarka za bilten, skupa sa kolegicom i kolegama s klase.

To iskustvo za nas je bilo izuzetno dragocjeno, kako zbog dodatne pripreme za stvarna, profesionalna okruženja, tako i zbog mogućnosti da pogledamo presjek teatarskih sezona iz velikog broja pozorišta širom BiH, a koja često nismo bili u prilici sami posjetiti.

Sada, kada kao autorica i profesionalna pozorišna radnica, prvi put ulazim u zvaničnu selekciju festivala, osjećam se polaskano i počašćeno. U Jajcu i na Pozorišnim igrama mi je kao studentici bilo jako lijepo. Jedva čekam da iskusim festival ‘sa druge, autorske strane – kazala je Kovačević u izjavi za Fenu.

Značajan festival

Ona ističe da su za nju Pozorišne igre Bosne i Hercegovine važan dio njenog profesionalnog sazrijevanja, prije svega.

– To je u to vrijeme bio najkonkretniji praktični rad za nas sa studija, koji nas je doslovno izmjestio iz učionice u stvarni svijet i profesionalno okruženje. Upravo tu sam razvila ažurnost i spremnost da u jako kratkom roku napišem kvalitetnu pozorišnu kritiku, primjerenu za festivalski bilten.

Generalno, smatram da je ovaj festival značajan u BiH, kao prostor u kojem se njeguje pozorišna umjetnost, ali i pruža detaljan uvid u tendencije savremenog bh. pozorišta. Jajačke igre su zbog toga značajan period analize, introspekcije i reevaluacije za sve bh. pozorišne radnike i radnice, kako dolaze na kraju pozorišne sezone, i predstavljaju ogledalo, kako nas, tako i društva.

S druge strane za publiku, kako domaću, tako i onu koja s namjerom dolazi na Igre, to je sasvim sigurno nezaboravno, dinamično iskustvo – istakla je dramarturginja Emina Kovačević.

Želi prenijeti važnu priču

Ističe da joj je i sada kada i njena predstava “Perzeide” treba doći pred žiri, puno važnije da su uopšte tu i da publici vjerno može prikazati kakve su to nove tendencije koje se javljaju u njenoj matičnoj pozorišnoj kući, Narodnom pozorištu u Mostaru, ali i da želi prenijeti važnu priču, i možda nekome od gledateljica ili gledalaca otvoriti oči i pomoći da prekinu krug nasilja.

– ‘Perzeide’ su tekst koji sam napisala za prvi pozorišni projekat mlade i izuzetno talentovane Karmen Obrdalj. Desio se magični momenat međusobnog razumijevanja i poklapanja različitih umjetničkih senzibiliteta, u inspirativnoj koheziji.

Tema bračnog nasilja, obrazaca po kojim funkcionišu nasilničke veze, a i femicid kao konstanti problem u društvo na koji je nažalost tek sad došao pravi trenutak da se skrene pažnja. Također, i Karmen i ja smo u duhu našeg novonastalog prijateljstva, željele posvetiti posebnu pažnju ženskom prijateljstvu, te su Selma i Lucija također naše Thelma i Louise. Pristup uprizorenju predstave bio je vrlo kolaborativan, te su tako svoj umjetnički doprinos svakako dale Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad, i Saša Oručević.

Ponuđeni materijal iz mog dramskog teksta svo troje su tretirali kao bogatu pozadinu iz koje su razvili kompleksne karaktere. Predstava je zabilježila veliki interes publike i pozitivne kritike. Vrlo sam ponosna na nju – istakla je Emina Kovačević.

Selektorica 42. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine koji je biti održan od 1. do 8. jula je glumica Hasija Borić.

Povezane vijesti

Iz svijeta životinja: Taksi sa bodljama

Jajce Online

Oglasila se banjalučka starleta Božana Vujinović nakon požara

Jajce Online

Nakon 26 godina našao ljubav iz mladosti

Jajce Online