Connect with us

Jajce Online

Pozorišne igre u Jajcu otvara predstava ‘Zečija rupa’

Avatar

Published

on

Jajce nije samo poznato po tome što je to stolni grad bosanskih kraljeva i što je u njemu rođena Jugoslavija. Ovaj srednjovjekovni grad svake godine krajem juna postane središtem kulture u našoj zemlji.

Pozorišne igre BiH u Jajcu, njihovo 38. izdanje, bit će održane od 29. juna. do 7. jula, a „Ključ grada Jajca“ ove godine tokom devet festivalskih dana bit će dodijeljeni Vladi Keroševiću, dekanu na akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

U sklopu kulturne manifestacije „Dani srednjovjekovlja“ bit će večeras otvorena izložba „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele“ prije same ceremonije otvaranja Pozorišnih igara.

Prva predstava koju će publika moći da pogleda je “Zečija rupa”, rađena po tekstu Davida Lindsaya-Abaira, jedna je od najizvođenijih predstava u svijetu, a on je za ovu dramu 2007. godine dobio Pulitzerovu nagradu. Režiju potpisuje Lajla Kaikčija, a u predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Ermin Bravo, Vanja Matović, Sanda Krgo Soldo i Amar Rahić odnosno alternacija Ali Kamer Aksoy.

Jelena, koja glumi majku tragično preminulog dječaka, kaže kako je iznimno veseli što ova predstava ide na festival jer će ovo biti prvi put da se „Zečja rupa” igra izvan scene HNK koja je intimna i kao takva jako zahvalna za glumačku igru.

Šest predstava

Osim ove predstave publika u Jajcu moći će da pogleda još i „Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelj Kokan Mladenović (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), „Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), „Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), „Sječaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i „Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

Predstave će ocjenjivati tročlani stručni žiri u sastavu: glumica Hasija Borić, dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić te asistentica na Filozofskom fakultetu Mostar i glumica Tina Laco koje će odabrati najbolje među najboljima.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Pozorišne/Kazališne igre Jajce pokrenute su 1971. i uživale veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. U kontinuitetu su se održavale do 1990., a obnovljene su 2002. godine.

Gosti iz Hrvatske i Holandije

Ove godine Pozorišne igre izlaze iz okvira naših granica i dobijaju međunarodni značaj . Naime, u pratećem programu predstavit će se Kazalište iz Virovitice s predstavom „Seksi rublje“ u režiji Lee Anastazije Fleger i Omladinski gudački orkestar sa sjevera Holandije –  Haydn Youth String Orchestra (HJSO) koji će učestvovati na završnoj večeri kada će se dodijeliti priznanja najboljim pojedincima i predstavama.

Organizator Pozorišnih igara je Dom kulture Jajce uz podršku Općine Jajce.

 

 

(Jajce Online)

Objava Pozorišne igre u Jajcu otvara predstava ‘Zečija rupa’ pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement